Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u hrvatskoj povijesti

Pljušte reakcije na Milanovićev nedolazak u Sabor:  "Odbijanjem dolaska pokazuje gorčinu, bahatost i prijezir prema instituciji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krenule su reakcije na najavu predsjednika Zorana Milanovića da neće doći na konstituirajuću sjednicu Sabora. To je prvi put u hrvatskoj povijesti da predsjednik ne sudjeluje u tome.

Odluka predsjednika Zorana Milanovića da ne sudjeluje na konstituirajućoj sjednici izazvala je i prve reakcije.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Predsjednik Zoran Milanović Objavio i dnevni red Predsjednik Zoran Milanović podnio zahtjev za izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora

Premijer Andrej Plenković komentirao je najnoviji Milanovićev potez i najavu nedolaska na konstituirajuću sjednicu Sabora.

"To je neuobičajeno. Zašto on ne želi doći, to morate pitati njega. Kada je bila njegova inauguracija, mi smo došli, pitajte njega. Mislim da je to vrlo neuobičajeno", kazao je Plenković.

"Pokazuje gorčinu, bahatost i prijezir"

Odluku Zorana Milanovića komentirao je i Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta.

"Predsjednik Milanović svakako je predsjednik s karakterom, samo što taj karakter nitko ne može protumačiti kao pozitivnu pojavu. Odbijanjem dolaska na prvu sjednicu Hrvatskoga sabora, koju je sam i sazvao, pokazuje gorčinu, bahatost i prijezir prema instituciji koju čine predstavnici naroda. Predsjednik ne poštuje institucije hrvatske države koje svima trebaju na ponos, obezvrjeđuje ih radi vlastitog ega, namjerno ih srozava samo zato što to može. Istovremeno, puna su mu usta parlamentarne demokracije i želje da se predsjednik bira u Saboru. Istom tom Hrvatskom saboru do kojeg on ne drži.

Nikada prije nije viđeno da predsjednik ili predsjednica odbiju doći, i to bez ikakva valjanog razloga. Možemo stoga pretpostaviti da je ova odluka još jedan Milanovićev izraz želje da po svaku cijenu bude poseban, ali građani RH od toga nemaju baš nikakve koristi, naprotiv. Predsjednik kojeg ne interesiraju izbori, zatim ga ne zanima ni Sabor, da ne nabrajam dalje njegove brojne hirove, sigurno nije ono što naša Hrvatska zaslužuje", napisao je Miroslav Škoro na Facebooku.

"Ne želi biti fikus i pojavljivati se na protokolarnim događanjima, ali..."

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je kako bi predsjednik Republike Zoran Milanović trebao doći na konstituiranje Hrvatskog sabora ili barem objasniti zašto ne dolazi.

"Imam osjećaj da Zoran Milanović nekako ne želi biti fikus i ne želi se pojavljivati na protokolarnim događanjima, ali s druge strane onda bih volio da bude ono što je najavio - pravobranitelj građana”, izjavio je Grmoja uoči sastanka u Hrvatskom saboru na kojem će predstavnici parlamentarnih stranka dogovoriti potpredsjednike Sabora i članove saborskih odbora.

Mislim da je trebao doći ili barem objasniti zašto ne dolazi, smatra Grmoja. Možda ne želi staviti masku, ustvrdio je. Grmoja kaže da Milanoviću daje prolaznu ocjenu jedino kod kritiziranja Stožera civilne zaštite, dok na svim ostalim područjima smatra da je zakazao.

Nisu dobili službeni odgovor na poziv

Ured predsjednika Hrvatskoga sabora u ponedjeljak prijepodne nije dobio nikakav službeni odgovor od predsjednika Republike o tome hoće li doći ili ne na konstituirajuću saborsku sjednicu koju je sazvao za srijedu, 22. srpnja, doznaje se u Uredu.

Slijedom te činjenice, u Uredu ne žele komentirati najavu predsjednika Zorana Milanovića da u srijedu neće doći u Sabor, što će bi bio presedan. Naime, uvijek do sada predsjednici države dolazili su na konstituiranje Sabora.

U Uredu Gordana Jandrokovića samo su potvrdili da je poziv predsjedniku Republike poslan u petak službenom dostavom. Dok Jandrokovićev Ured ne želi komentirati Milanovićevu odluku, u Saboru se neslužbeno komentira kako bi predsjednik Republike sam trebao objasniti svoje razloge i kako javnost to od njega očekuje.

Iz Ureda predsjednika Milanovića u nedjelju je potvrđeno da neće doći na konstituirajuću sjednicu 10. saziva sabora. "Predsjednik Republike donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskog sabora za 22. srpnja i time je u potpunosti iskoristio svoju Ustavom jasno propisanu ovlast", poručili su iz njegova Ureda.

"Nadam se da nije zbog njegova ega"

Mostov Marin Miletić kazao je za N1 kazao je da predsjednik Milanović očigledno ima namjeru ne dolaziti na neke događaje.

"Trebalo bi ga pitati koji su razlozi njegova nedolaska. Nadam se da nije zbog njegova ega. Znamo koliko važnost u hrvatskoj demokraciji ima Sabor", dodao je Miletić.

SDP-ovci podijeljenih mišljenja

SDP-ov Ivo Jelušić ne odobrava takvu odluku i to je napisao na društvenoj mreži.

"Reče Zoran (predsjednik Milanović) da ne zna hoće li izaći na izbore. I ne znamo je li izašao. Pa što će na izborima, ne bira se tu njega!!! I imali smo najnižu izlaznost na parlamentarnim izborima do sada. Pa što se čudimo, kada i predsjednik RH smatra to nevažnim. Istinabog, nije niska izlaznost samo zbog toga. Ima tu i drugih uzroka. Jedan od njih je i taj što 'nisu imali za koga glasati'. Čuo sam od mnogih da 'ne mogu za ovakav SDP i njegova lidera, a za druge neću'.

No čujemo da Predsjednik RH ne želi doći ni na prvu, konstituirajuću sjednicu Sabora. Koju on saziva!!!

Zašto? Možda zato što slučajno omalovažava Sabor?
Zato što on nije tamo, tamo su (bitni) zastupnici i Vlada. A tamo gdje NJEGA nema, to je nebitno.

Makar se radilo i o najvišem predstavničkom tijelu građana. Kakvo je - tako je. Onakvo je kakvo su građani izabrali. A njih ne možemo ni birati ni mijenjati", napisao je na Facebooku.

SDP-ov Gordan Maras podržava odluku Milanovića da ne prisustvuje sjednici Sabora.

"On je odlučio napraviti ono na što ga Ustav obavezuje. Ne mislim da je on obvezan biti na sjednici Sabora, osim da tu sjednicu sazove. Teško je, ako imate neke stvari koje su vam prethodnici postavljali kao neki način ponašanja, ako ih mijenjate, teško je da to neće izazvati raspravu u javnosti. Podržavam Milanovića, on je izabrao svoj put", kazao je za N1 Maras.

"Kad čovjek vidi oko čega se rade drame..."

Nezavisni Bojan Glavašević smatra kako je Milanovićeva odluka odraz demokracije i njegova prava.

"Znači, ako se Predsjednik Republike Hrvatske ne pojavi na konstituirajućoj sjednici, Sabor je nebitan? Neki bi zbilja trebali ponoviti što je demokracija i kako naš politički sustav funkcionira. Kad čovjek vidi oko čega se rade drame ovih dana, pomislio bi da nemamo ozbiljnijih problema u životu...", napisao je Glavašević na Twitteru.

Rada Borić iz Možemo smatra kako odluka predsjednika Zorana Milanovića nije problematična. "Netko bi rekao, to je svečani čin, no možda je on odlučio da neće protokolarno sudjelovati jer je odradio sve što je bilo do Predsjednika da odradi", objasnila je Borić za N1.

Podsjetimo, s Pantovčaka su u nedjelju poručili kako predsjednik Zoran Milanović neće doći na konstituirajuću sjednicu Sabora 22. srpnja te dodaju da je odlukom o sazivanju u potpunosti iskoristio svoju ustavnu ovlast.

To će biti prvi put u povijesti da predsjednik ne dolazi na prvu sjednicu Sabora u Hrvatskoj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene