Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON PREGOVORA U BRUXELLESU

Plenković o Milanovićevoj odluci o neodlasku u Sabor: "To je neuobičajeno. Mi smo došli na inauguraciju"

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Andrej Plenković Galerija 1/3 >>
Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je tijek pregovora o novome europskom proračunu i Planu oporavka ispred zgrade Vlade. Iako su čelnici sastančili cijelu noć, još uvijek nije postignut dogovor o proračunu.

Plenković je u izjavi ispred Banskih dvora, nakon povratka iz Bruxellesa, komentirao pregovore o paketu pomoći Europske unije. Kazao je kako Hrvatska očekuje 20 milijardi eura pomoći. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

Sastanak čelnika zemalja članica EU-a ušao je u ponedjeljak u četvrti dan, no dogovora o sedmogodišnjem proračunu i fondu za oporavak još nema.

"Opći je dojam da se nakon teških pregovora ipak polako krećemo prema dogovoru. To je jako dobro. Dogovor podrazumijeva kompromise, ali važno je da se pošalje poruka građanima, poruka poduzetnicima i poruka prema financijskim tržištima.

Svi očekuju signal. Nikada više novca nije bilo na stolu. Moj je stav da mi kao državnici pokažemo izniman stupanj zrelosti i odgovornosti. Drugo je da trebamo izbjeći sukobe između zemalja", kazao je Plenković i dodao da će Hrvatska tijekom dana vidjeti i novi prijedlog, a vezano za Hrvatsku. "Cilj je da ta sredstva budu na razini od 20 milijardi eura i plus. Naša je želja da Hrvatska ima 20 milijardi eura na raspolaganju", dodao je. 

Nakon iscrpnih pregovora ipak nije umoran. "Ne mogu biti umoran, ovo je prevažno. Nemam važnijeg posla od ovoga", dodao je i komentirao najnoviji Milanovićev potez i najavu nedolaska na konstituirajuću sjednicu Sabora. 

"Vrlo je neuobičajeno zašto on ne želi doći, to morate pitati njega. Kad je bila njegova inauguracija, mi smo dobili poziv i pojavili smo se jer poštujemo državne institucije i simbole države. Zašto on to ne želi, meni to nije jasno", rekao je Plenković.

Pregovori čelnika EU-a zapeli su oko iznosa bespovratnih sredstava za gospodarski oporavak.

Četiri štedljive zemlje - Nizozemska, Danska, Švedska i Austrija - traže, prema diplomatskim izvorima, da se instrument EU sljedeće generacije sreže na 700 milijardi eura, s predloženih 750, pri čemu bi se 350 milijardi dodijeljivalo kao bespovratna sredstva, a jednaki iznos kao zajmovi.

Plenković smatra da će se te zemlje "smekšati". 

Kao što je već prije najavljeno, premijer će u 15 sati imati susret s predstavnicima osoba s invaliditetom.

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a pomaknuta je sa 17 na 16 sati, a nakon nje će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković također dati izjavu medijima i otkriti sastav nove Vlade. 

Teme Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a vezane su za konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, prijedlog za predsjednika i potpredsjednike Sabora, za osnivanje Kluba zastupnika HDZ-a te zamjene zastupnika zbog nespojivosti dužnosti.

Na zajedničkoj sjednici članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Plenković će predstaviti sastav svoje nove vlade, a zatim se vraća u Bruxelles na nastavak produljenog summita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene