Ravnatelj zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić danas je komentirao slučaj žigosanja dvoje srednjoškolaca koji se dogodio tijekom trajanja nastave.

Galerija


Pred novinarima okupljenim ispred škole, Dragić je s mobitela pročitao unaprijed pripremljenu izjavu.

Vezani članci Ravnatelj zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić (Foto: Dnevnik.hr) Slučaj žigosanje u školi: Predloženo razrješenje ravnatelja, za dvoje zaposlenika moguć otkaz, školi novčana kazna Adem Shala, otac žigosane srednjoškolke (Dnevnik.hr) Žigosana tinejdžerica objavila fotografiju s ustaškim simbolima, oglasio se njezin otac: ''Profesori su im rekli da kupuju te majice''

"Molimo vas da poštujete pravo privatnosti maloljetnika u školi. Dok traje proces, neće biti izjava iz škole. Sve stručne škole surađuju s policijom i svim drugim stručnim službama. Zahvaljujemo na interesu medija, nadamo se da će nam vaša pažnja pomoći da se takvo nešto više nikada ne dogodi. Osuđujem bilo kakvo nasilje i obećajem da smo poduzeli sve što je bilo u mogućmnosti po protokolu za sprječavanje nasilja u školi" pročitao je Dragić i dodao da je ozlijeđena djevojka danas bila na nastavi. 

"Očekujem sankcije"

Kazao je kako snosi krivicu, a na pitanje očekuje li sankcije, odgovorio je: "Da, izgleda da očekujem sankcije".

Ravnatelj tvrdi kako on nije izjavio da je slučaj žigosanja tijekom nastave "dječja igra", već su mu to tako prezentirala sama djeca.

Poručio je i kako nakon incidenta nije zvao policiju i hitnu pomoć jer su ga tako zamolila djeca.

Na pitanje bi li sad postupio drugačije, kazao je da vjerojatno bi.

Ministarstvo obrazovanja jučer su u školu poslali inspekciju, a kako neslužbeno doznajemo, zbog složenosti situacije, u Zadar je iz Splita poslan još jedan inspektor.

O slučaju bi se u poslijepodnevnim satima medijima trebala obratiti i resorna ministrica Blaženka Divjak.

O svemu se se očitovali i iz Zadarske županija koja je osnivač škole. 

"Oštro osuđujemo svako nasilje, tako i ovaj oblik koji se desio u našoj županiji. Zadarska županija je pod hitno zatražila očitovanje ravnatelja i školskog odbora. Nakon toga ćemo vidjeti koje su konsekvence", kazao je dožupan Šime Mršić te dodao kako smatra da izjava ravnatelja nije bila primjerena.

Protiv maloljetnika koji je  kolegici iz razreda usijanim vrhom upaljača u kožu utisnuo slovo "u", a slično je napravio i još jednom kolegi iz razreda, podnijeta je kaznena prijava zbog nanošenja tjelesnih ozljeda u svezi zločina mržnje.

Maloljetnik nije priveden

Iz Zadarske policije su poručili kako su u dogovoru s općinskim državnim odvjetništvom, maloljetnik nije priveden jer se smatra da nema opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. 

Podsjetimo, U zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi na Puntamici u srijedu je jedan učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom u obliku slova 'U' opekao i doslovno žigosao jednu školsku kolegicu i jednoga kolegu.

Djevojka je pretrpjela dvije opekotine na ruci, dok je mladić opečen po vratu. Otac djevojke izjavio ja kako njegovoj kćeri nakon što je slučaj izašao u javnost, stižu poruke prijetnje.