Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procurio ugljikovodik

'OVO JE STRAŠNO' Iz rafinerije Rijeka procurio ugljikovodik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz rafinerije Rijeka procurio je ugljikovodik što je rezultiralo zagađenjem mora kod Kostrene.

Iz Općine Kostrena izvijestili su da je popodne u Kostreni na predjelu Dražina – Potkvarovo - Klančić i dalje prema lučici Podurinj u četvrtak popodne došlo do onečišćenja mora i obale, a iz Ine je potvrđeno da je u Rafineriji nafte Rijeka došlo do propuštanja ugljikovodika izvan rafinerijske zaštitne brane te da je počela sanacija onečišćenja.

Pročitajte i ovo Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome Slika nije dostupna "prijave na sve strane" Novi šok u Vranjicu kod Splita: Zagađeno more razbijesnilo stanovnike

Iz Općine Kostrena naveli su da je došlo do onečišćenja mazutom, odnosno crnom masnom tekućinom te da je odmah nakon što su to uočili i prijavili mještani Urinja na teren izašao općinski komunalni redar i napravio očevid.

Onečišćenje je potom prijavljeno i svim mjerodavnim i interventnim službama – Centru 112, Lučkoj kapetaniji Rijeka, tvrtki Dezinsekcija i vodopravnoj inspekciji u Rijeci, a obavijest je dostavljena i Ini, uz zahtjev za hitnim očitovanjem o događaju.

Općinska načelnica Mirela Marunić istaknula je da je strpljenje mještana i općinskih vlasti pri kraju.

„Ovo je strašno i to jednostavno više ne možemo tolerirati. Općina Kostrena reagirala je prema svim nadležnim institucijama i očekujemo da hitno nešto poduzmu, jer je ovo problem koji nadilazi mogućnosti jedinice lokalne samouprave“, rekla je Marunić

Predsjednica Općinskog vijeća Gordana Vukoša ocijenila je da su posljednji događaji neprihvatljivi i zatražila je da sve institucije najoštrije i u najkraćem roku reagiraju.

„Povremeni incidenti postali su učestali, a onečišćenja sve češća i sve većih razmjera. Naši mještani su s pravom zabrinuti za svoju sigurnost i očekuju od svih nas da bez daljnjeg odgađanja nešto poduzmemo,“ kazala je Vukoša.

 

Ina: Aktivirane ovlaštene tvrtke za sanaciju

Iz Ine je upućeno priopćenje u kojem stoji da je danas popodne u Rafineriji nafte Rijeka došlo je do propuštanja ugljikovodika iz kruga rafinerije izvan zaštitne brane te da su odmah aktivirane ovlaštene tvrtke za sanaciju i obaviještene sve nadležne službe.

„U najkraćem mogućem roku pristupilo se ograđivanju zahvaćene površine mora plutajućim branama, što će zaustaviti potencijalno širenje ugljikovodika, nakon čega se pristupa sanaciji za koju je planirano da bude završena unutar 24 sata. Daljnje informacije o događaju bit će dostupne po završetku sanacije i provođenja istrage o uzroku i izvoru propuštanja,“ naveli su iz Ine. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene