Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić i predsjednik Središnjeg odbora Radimir Čačić demantirali su danas na konferenciji za novinare glasine da je HNS pred raskolom u vrhu stranke.


"Situacija u vrhu HNS-a se kroz medije prikazuje kao nestabilna i kao da je pred raskolom, no takve situacije u stranci nema. HNS funkcionira stabilno i jedinstveno", ustvrdila je Vesna Pusić, a u tome ju je podržao i Radimir Čačić.

Vezani članci Mislav Bago - 2 Jesu li profitirali u kampanji? Pad rejtinga bilježi samo jedan političar, ostali su u blagom porastu. Doznajte i što građani misle o radu Vlade Slika nije dostupna 'Hrvatska se neće oporaviti sve dok dužnosnici ne prestanu krasti'

Naglasili su kako time žele "stati na kraj" špekulacijama i svjesnim pokušajima da se HNS destabilizira nakon izbora iz kojih je izašao kao treća stranka po broju glasova.

Na upit novinara kome bi destabilizacija HNS-a više odgovarala, HDZ-u ili SDP-u, Čačić je odgovorio "i jednima i drugima", no oboje su naveli kako o tome dalje ne žele spekulirati. 

Poručili su samo da ta namjera, unatoč glasinama, poluinformacijama i lažnim informacijama nije pala na plodno tlo.

Pritom su spomenuli i sms poruku koja je nedavno odaslana. U poruci se spominje "operacija Međimurje" i navodi Čačić kao onaj koji bi pod svaku cijenu u Vladu Ive Sanadera, pa želi smijeniti Vesnu Pusić s mjesta stranačke predsjednice i veže ga se uz aktivnosti potpredsjednika HNS-a i međimurskog župana Josipa Posavca.

Čačić je izvijestio da je zbog Posavčevih kritika vodstvu stranke, koje je uputio "posvuda osim na tijelima stranke", Vesna Pusić predložila njegovo razrješenje s dužnosti potpredsjednika. 

Naveo je kako bi, po stranačkom statutu, Posavčev potez bio temelj za stranačke sankcije i njegovo isključenje, no zbog namjere da se kandidira za predsjednika stranke to nije učinjeno.

"Problem je ignoriranje tijela stranke i ponašanje u kampanji, a ne njegovo kandidiranje i zato smo napravili iznimku", pojasnila je Pusić.

Razlog Posavčevu ogorčenju na vodstvo HNS-a Čačić vidi u tome što u 3. izbornoj jedinici Posavca nije zadovoljilo mjesto na listi iza Dragutina Lesara. 

Čačić je Posavcu spočitnuo da se u Međimurskoj županiji, unatoč dobrom rezultatu, moglo i više.

U HNS-u su izvijestili da su na jučer održanoj sjednici
Predsjedništva HNS-a odlučili da Čačića u Hrvatskom saboru zamjeni Zlatko Horvat, dogradonačelnik Varaždina. 

Predsjedništvo HNS-a i dalje je na stajalištu da podupire Vladu lijevog centra premda su šanse za njeno sastavljanje sve manje, rečeno je.