Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvaranje diplomatskih misija

Pusić razmišlja o zatvaranju nekih hrvatskih predstavništva u inozemstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vesna Pusić razmišlja o zatvaranju nekih hrvatskih diplomatskih misija te navodi da bi proračun njazina ministarstva trebao ostati isti.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u petak da bi proračun njezina ministarstva trebao 'u grubo' ostati isti, ali je dodala da se ipak razmišlja o zatvaranju nekih hrvatskih diplomatskih predstavništava u inozemstvu.

'Proračun za MVEP ne raste premda bi to bilo dobro s obzirom da smo sada u statusu promatrača u Europskoj uniji i da se naš posao bitno mijenja, rekla je Pusić na konferenciji za tisak, odgovarajući na pitanje kako je uspjela uvjeriti ministra financija Slavka Linića da ne smanji proračun MVEP-a.

Proračun je ostao u grubo na istom, a to je rezultat činjenice da je u prošlim godinama smanjen dramatično, rekla je Pusić, dodajući da ipak 'vjerojatno predstoji i zadaća razmišljanja da se neka diplomatsko konzularna predstavništva pokrivaju iz Zagreba, barem na neko vrijeme'.

Pusić nije željala reći koja bi se predstavništva mogla zatvoriti, istaknuvši da se 'o tome još razmišlja'.

Ministrica je kazala da je proračun ministarstva "u posljednjih šest do sedam godina" smanjen za više od trideset posto. "S oko 0,6 posto ukupnog proračuna smanjen je na 0,4 posto, a svjetski standard je oko jedan posto proračuna da bi se mogla održavati diplomatsko konzularna mreža i uspješno funkcioniranje vanjskih poslova", kazala je.

'Za Hrvatsku je to važna tema koja ima gospodarske, političke i sigurnosne impikacije ... Međutim, u ovom trenutku moramo se snaći na razini četrdeset posto od onoga što je inače standard', rekla je Pusić.

Ministrica je isto tako rekla da je funkcioniranje ministarstva 'dovedeno do ruba', naročito funkcioniranje diplomatsko konzularnih predstavništava. 'Kad vidite u kakvim okolnostima ljudi predstavljaju Hrvatsku, a naročito sada kad je potrebna svojevrsna diplomatska ofenziva zauzimanja prostora u ovom novom kontekstu, za nas je to opterećenje, ali nećemo se osvrtati za sobom i jaukati što su nam ostavili ovi ili oni i pokušat ćemo gledati naprijed i raditi posao koji je važan', rekla je. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EUROPSKA BIH Bećirovićev uspjeh pobjeda je volje građana BiH za promjenom: "Prvi put Hrvati su Bošnjacima izabrali člana Predsjedništva" Miro Kovač i Vesna Pusić KOVAČ I PUSIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene