U Puli je održana velika akcija čišćenja divljih odlagališta otpada. Nakon što se počiste, "najpopularniji" deponiji dobit će rampe i videonadzor. Naša ekipa bila je s komunalcima na terenu.

Galerija


Na stotine kubika smeća. Pobacano po šumama, tik do ceste. Količine su tolike da se bagerima i kamionima moralo doći po njih. Svaki metar ilegalnih odlagališta otpada u Puli i okolici doći će na red, no zasad je smeće posvuda na osamljenijim mjestima.

Vezani članci PayDo te časti parkiranjem Preuzmi besplatnu aplikaciju PayDO, spremi Mastercard karticu i u petak 27. studenog iskoristi akciju Građani i dalje strahuju od poplava Zagrepčani bijesni: "Ovo je katastrofa... Zar da uključim struju pa da mi izgori kuća!? Koju poruku da im dam?"

"Najviše je papira i stakla. Staklo je opasno jer se čovjek može porezati, ako idu djeca tuda šetati ili nešto, to je najveći problem", objašnjava Erdžan Gušani. Zato je Pula odlučila reći - dosta. Očistiti popularna divlja odlagališta, i prekinuti, kako kažu, Sizifov posao. "Svaka mala čistina gdje je u grmlju moguće nešto baciti, oni tu bace", govori komunalac Damir Bubičić.

Prije nekog vremena jedno ilegalno odlagalište otpada bilo je u potpunosti očišćeno, no vrlo brzo tu su se našli iskorišteni madraci, stari ormari, odjeća, obuća, građevinski otpad, ali i kućni komunalni otpad, koji stvara nesnosan smrad.

I upravo zato, kako bi se prekinuo taj začarani krug, na pojedinim lokacijama postavit će se fizičke barijere u vidu rampi i nasipanja prolaza. No uvest će se i videonadzor. "Postavljanje i malih prepreka ima veliki učinak, mi ćemo morati pokrenuti ekstremno snažne akcije represije i onda će oni i financijski sudjelovati u našoj akciji", zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Šošić.

Jer cijena za ovakvo iskrcavanje otpada je najveća, kazne su od tisuću do deset tisuća kuna. Jeftino nije ni za Grad, za ovu akciju potrošit će se oko 150 tisuća kuna. "Najviše je volumenski građevinski otpad, ne znam zbog kojeg razloga jer postoji odlagalište otpada koje je relativno jeftino za odlaganje, a zatim je glomazni, u omjeru 50:50", objasnio je komunalac Arman Radović.

Kakav god otpad bio i koliko ga bilo, mjesto mu zasigurno nije tu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr