U Saboru usvojena Istanbulska konvencija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
U Saboru usvojena Istanbulska konvencija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Glavni tajnik Vijeća Europe Thornbjorn Jagland u petak je pozdravio rafitikaciju Istanbulske konvencije u Saboru i nazvao je "odličnom viješću".


"Pozdravljam ratifikaciju Istanbulske konvencije Vijeća Europe impresivnom većinom. To je odlična vijest uoči moga posjeta Hrvatskoj idući tjedan", poručio je Jagland.

Vezani članci Prosvjed podrške Istanbulske konvencije (Foto: Pixell) Vijeće Europe deklasificiralo dokument o Istanbulskoj konvenciji: Ovo je njihovo tumačenje o rodu, spolu i istospolnim brakovima Istanbulska konvencija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Raspršite maglu krivih tumačenja": Poziv Vijeća Europe članicama povodom Međunarodnog dana žena

"Hrvatski put prema europskim integracijama i članstvu u EU-u bio je dojmljiv. Hrvatska uskoro preuzima predsjedanje Vijećem Europe, u ključno vrijeme. U Zagrebu ću razgovarati o postojećim izazovima u Europi i prioritetima hrvatskog predsjedanja i radujem se tome", kazao je Jagland.

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulska konvencija, sa 110 glasova za, dva suzdržana i 30 protiv.

Hrvatska je 30. od 47 članica Vijeća Europe koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju i 18. članica EU-a koja je to učinila.  (Hina)