U Saboru usvojena Istanbulska konvencija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
U Saboru usvojena Istanbulska konvencija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Glavni tajnik Vijeća Europe Thornbjorn Jagland u petak je pozdravio rafitikaciju Istanbulske konvencije u Saboru i nazvao je "odličnom viješću".


"Pozdravljam ratifikaciju Istanbulske konvencije Vijeća Europe impresivnom većinom. To je odlična vijest uoči moga posjeta Hrvatskoj idući tjedan", poručio je Jagland.

Vezani članci Marija Pejčinović Burić i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković: "Da ja budem premijer i ministar? Svatko ozbiljan zna razliku između šarlatanstva i ozbiljne politike" Istanbulska konvencija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Raspršite maglu krivih tumačenja": Poziv Vijeća Europe članicama povodom Međunarodnog dana žena

"Hrvatski put prema europskim integracijama i članstvu u EU-u bio je dojmljiv. Hrvatska uskoro preuzima predsjedanje Vijećem Europe, u ključno vrijeme. U Zagrebu ću razgovarati o postojećim izazovima u Europi i prioritetima hrvatskog predsjedanja i radujem se tome", kazao je Jagland.

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulska konvencija, sa 110 glasova za, dva suzdržana i 30 protiv.

Hrvatska je 30. od 47 članica Vijeća Europe koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju i 18. članica EU-a koja je to učinila.  (Hina)