Sjednica Vlade (Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL)
Sjednica Vlade (Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL)

Pred sjednicu Vlade, koja je zakazana za jutarnje sate u četvrtak, a na kojoj se očekuje da će biti izglasana i u Sabor biti poslana Istanbulska Konvencija, donosimo tekst tzv. "interpretativne izjave" o samoj konvenciji koja je u društvu već probudila brojne kontroverze i sukobljena mišljenja.


Tekst "interpretativne izjave" uz Istanbulsku konvenciju prenosimo u cijelosti.

Vezani članci Milan Kujundžić Kujundžić: "Najjednostavnije bi bilo dati ostavku, ali moj moral to ne dopušta. Stavio sam mandat na raspolaganje" Milan Kujundžić Hoće li podnijeti ostavku? Završio sastanak s premijerom, Kujundžić najavio konferenciju za medije

''Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprječavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske."