Sjednica Vlade (Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL)
Sjednica Vlade (Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL)

Pred sjednicu Vlade, koja je zakazana za jutarnje sate u četvrtak, a na kojoj se očekuje da će biti izglasana i u Sabor biti poslana Istanbulska Konvencija, donosimo tekst tzv. "interpretativne izjave" o samoj konvenciji koja je u društvu već probudila brojne kontroverze i sukobljena mišljenja.


Tekst "interpretativne izjave" uz Istanbulsku konvenciju prenosimo u cijelosti.

Vezani članci Maras je u Saboru bacio papirnati avion (Foto: DNEVNIK.hr) Gordan Maras: "Glavni kreator lažnih vijesti je Vlada. Nosi li netko "špic papak", time se bavi cijela Hrvatska" Nikola Grmoja na presici (Foto: Dnevnik.hr) Nikola Grmoja: "Sve što sam rekao premijeru u Saboru još bih i podebljao"

''Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprječavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske."