Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strategija i dinamika

Prvi Rafalei uskoro u Hrvatskoj: Anušić otkrio kada dolaze i najavio izmjene još jednog zakona

U strateškom smislu 12 višenamjenskih borbenih aviona trebali bi promijeniti karakter obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Prvi Rafalei stižu u Hrvatsku na proljeće.

Premijer Andrej Plenković posjetio je vojarnu ''Pukovnik Marko Živković'' na Plesu u Velikoj Gorici i obišao infrastrukturu za uvođenje u operativnu uporabu borbenih aviona Rafale.

Uz njega su bila i dvojica potpredsjednika Vlade - ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Ivan Anušić, a oni su i odgovarali na pitanja novinara.

Kompleks vrijedi nešto manje od 37 milijuna eura i bit će završen u zadanom roku, istaknuo je Anušić i rekao da će prvi avioni doći u travnju i svibnju, a potom po jedan kako će biti dovršavani.

Završetak radova na infrastrukturi za uvođenje u operativnu uporabu Rafalea predviđen je do kraja prvog kvartala iduće godine, a obuhvaća izgradnju nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište pričuvnih dijelova te hangare za smještaj aviona.

Hangar za održavanje bit će namijenjen za redovno i korektivno održavanje do četiri aviona istovremeno, a na katu će se nalaziti prostorije za tehničko osoblje koje u njemu radi, a u hangaru za održavanje motora bit će namjenski radionički i testni te uredski prostori.

Pročitajte i ovo Ilustracija NAJNOVIJI PODACI Alarmantno upozorenje iz HZJZ-a: "Ovo je najveći broj oboljelih od hripavca u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina"

''Raduje me da je dinamika ispoštivana u okviru rokova. Ono što smo mogli već sada vidjeti, veliki broj tih sadržaja već je gotovo pripravan za sadržaj koji je predviđen u njima, ali isto tako i ostatak radova koji je ovdje vidljiv, i što se tiče kvalitete, i što se tiče dinamike'', poručio je Medved.

Riječ je o izuzetno složenom i zahtjevnom projektu, istaknuo je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

''Avioni sami po sebi nisu dovoljni. Oni traže infrastrukturu, iza koje slijede tehničari, piloti koji se paralelno tome obučavaju, i modernizacija radara koja je paralelno tome. Svi ti projekti dat će nam jednu novu sposobnost - sposobnost zaštite i obrane hrvatskog neba'', naglasio je Hranj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika kriza Zlokobno upozorenje Europi: "Morate biti spremni za rat, treba se boriti kao SAD u Libiji i Iraku"

Potvrđeno je i da je prvih sedam od 22 vozila Bradley stiglo u Slavonski Brod u tvornicu Đuro Đaković gdje će na svim vojnim vozilima biti napravljen remont.

Upitan o podizanju dobne granice za odlazak iz vojske, Anušić je rekao da vojnici napuštaju Oružane snage s 45 godina, a podizanjem dobi za odlazak na 50 godina Ministarstvo nastoji riješiti problem njihove egzistencije jer bi u tom slučaju ostvarili pravo na barem minimalnu mirovinu.

"Naši vojnici napuštaju oružane snage s 45 godina, što je po nama niska dobna granica. Podizanjem na 50 godina mi rješavamo problem njihove egzistencije nakon izlaska iz oružanih snaga, tj., ostvaruju pravo na minimalnu mirovinu ili mirovinu u cijelom iznosu" rekao je ministar.

Istaknuo je da se o tom problemu već duže vrijeme razgovara, a predloženim izmjenama koje će Vlada ubrzo poslati u saborsku proceduru radi se na kvalitetnijoj i boljoj brizi o vojnicima, časnicima i dočasnicima, rekao je.

MORH također nastavlja raditi na unapređenju materijalnih radnih prva svih djelatnika oružanih snaga, dodao je.

Upitan o završetku isporuke obalnih ophodnih brodova iz splitskog brodogradilišta Brodosplit naglasio je da je ključno da je realizacija te isporuke krenula: "Pregovori idu dalje, odrađeni su razgovori s institucijama koje sudjeluju u financiranju i koje posreduju u realizaciji tog velikog projekta i u ovom trenutku mogu samo reći da imamo naznake da bi se taj problem mogao u dogledno vrijeme početi rješavati. Konkretne informacije još ne mogu reći."


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene