Agonija dokazivanja kako njihova potrošnja nije tolika traje već četiri godine, a isprepletena je brojnim sudskim tužbama i žalbama. Pomaka nije bilo, jer iz HEP-a tvrde kako brojilo uredno pokazuje potrošnju energije.

Galerija


Obitelj Sruk iz Kutine računi za struju doveli su do neimaštine. Žive od 2400 kuna mjesečno, a računi stižu i njihovi se iznosi penju čak do 1500 kuna na mjesec. Ovaj iznos možda i ne bi bio čudan da obitelj ne živi u kući od 65 kvadrata i grije se na drva. Agonija dokazivanja kako njihova potrošnja nije tolika traje već četiri godine, a isprepletena je brojnim sudskim tužbama i žalbama. Pomaka nije bilo, jer iz HEP-a tvrde kako brojilo uredno pokazuje potrošnju energije.

Vezani članci U društvu visokog napona (Foto: Dnevnik.hr) - 3 HEP im ugradio trafostanicu: U vlastitom dvorištu ne mogu ni voćku posaditi Slika nije dostupna Ušteda ili obmana: Možemo li uistinu jeftinije plaćati struju?

Sanja i Mladen Sruk žive sa sinom srčanim bolesnikom koji se uz to liječi i od psihičkih bolesti, a struje nemaju mjesec dana i trenutno žive u polumraku uz svijeće. Kako bi platili račune, odlučili su prodati sve vrijedno što imaju, prvo kućanske aparate, a sada i namještaj.

Obitelj Sruk s reporterom Provjerenog (Foto: Provjereno)
Obitelj Sruk s reporterom Provjerenog (Foto: Provjereno)

Sanja Sruk kune se da se nikada nisu grijali na struju, već samo na drva. Ali problem je još veći jer njihovi računi nisu veliki samo zimi, već i u mjesecima kada se inače ne grije, kad plaćaju od 600 pa do čak 900 kuna. "Neka mi pokažu aparat koji bi mogao to potrošiti", rekao je Mladen Sruk za Provjereno. Ukazali su na apsurdnost situacije jer obitelj ne posjeduje čak ni televizor. "Imamo bojler na struju, imamo frižider i imamo vešmašinu. Imali smo televizor koji smo morali prodati", nastavila je Sruk priču.

Samo ove godine Srukovi su dobili račune na iznos veći od 13 tisuća kuna, ali problem traje više od četiri godine otkad su, kažu, dobili novi uređaj za mjerenje potrošnje. Prije ugradnje novog brojila rate su im iznosile od 300 do 400 kuna. Unatoč drastičnom povećanju koje se dogodilo u ožujku 2014., oni su svoje račune plaćali te pritom pisali žalbe i tužbe.

Obitelj Sruk i računi za struju (Foto: Provjereno)
Obitelj Sruk i računi za struju (Foto: Provjereno)

Pokušali su riješiti stvar s tehničarima HEP-a koji su izašli na teren. "Onda je jedan od tih tehničara rekao: moramo provjeriti da vi ne kradete struju. Da ja kradem struju, a dobijem račun 1500 kuna?", prepričava Mladen Sruk. Zašto bi HEP baš na njima provodio samovolju? Zašto bi Srukovi namjerno trošili goleme iznose i pritom sve to ponovno plaćali, bivali isključeni i prodavali namještaj da prežive?

Iskustva poput njihovih nisu česta, ali nisu ni nepoznata. Reporter Provjerenog Mato Barišić odlučio je provjeriti slučaj s podružnicom HEP-a u Križu, udrugom Potrošač i sudskim vještakom za elektrotehniku. Mladen i Sanja dobili su priliku razgovarati s odgovornima, a postignut je prijedlog rješenja koje nikome nije palo na pamet tijekom duge četiri godine u kojima je obitelj Sruk HEP-u platila iznos od 45 tisuća kuna.

Cijelu priču pogledajte večeras nakon serije Na granici u emisiji Provjereno od 22:30 na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:30 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr