Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRESLI IH ELEKTROŠOKERIMA

Provjereno istražuje: Što se dogodilo u strogo čuvanoj istarskoj luci, iz koje su procurile uznemirujuće snimke zlostavljanja životinja

Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 1
Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 1 Provjereno
Aktualno Galerija Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 1 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 1 Foto: Provjereno Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 2 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 2 Foto: Provjereno Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 3 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 3 Foto: Provjereno Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 4 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 4 Foto: Provjereno +4 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 5 Galerija 1/9 >>
Večerašnje Provjereno donosi snimke koje su posljednje četiri godine potajno snimali predstavnici međunarodne organizacije za prava životinja u istarskoj luci Raša-Bršica, gdje se stoka ukrcava na brodove za zemlje Bliskog istoka i Afrike.

Njihove kamere zabilježile su nemar, glad i udaranje, a 'Provjerenom' su ustupili snimke koje dokazuju da su se u spomenutoj luci životinje zaista tretirale kao obična roba. Novinarka Ana Malbaša odlučila je provjeriti situaciju i otići u luku Raša-Bršica.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

Snimke prikazuju bika od nekoliko tona kojeg kranom dižu za nogu, radnike koji štapovima i elektrošokerima tuku malaksale životinje koje su do tamo stigle ionako već previše izmučene. S aktivistima za prava životinja prošlo su ljeto bili i europski političari, koji su posvjedočili uvjetima u kojima se nalaze životinje.

"Životinje koje su stizale u luku bile su iscrpljene, pod temperaturnim šokom. Ukrcavaju se životinje koje su apsolutno nespremne za transport. Prisiljene su ući u brod i kada ne mogu hodati. To je ogavno", kazala je europarlamentarka Anja Hazekamp. Nekoliko mjeseci nakon toga inspektori iz Europske komisije i službeno su posjetili luku Raša-Bršica te utvrdili kako životinje koje dolaze u luku nisu adekvatno transportirane.

Tjedan dana nakon što je izašlo izvješće, ekipa 'Provjerenog' ušla je u strogo čuvanu luku Raša, a novinarka Ana Malbaša pokazala je šefovima Luke sporne snimke. Kada su tek počeli s radom 2015., angažirali su, kažu, kooperante koji nisu znali sa životinjama, a nakon brojnih skandala otkazali su im suradnju.

Novi radnici došli su, kažu, prošloga ljeta, upravo kad su i nastale snimke udaranja i povlačenja bika iz mora za jednu nogu. Iz organizacije Animals International poslali su pismo ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, u kojem traže da se luka Raša privremeno zatvori.

Što su za 'Provjereno' rekli Igor Gobo, direktor terminala Raša i Nina Kokorović iz Luke Rijeka koja upravlja lučkim terminalom Raša-Bršica, što kažu radnici i direktor organizacije Animals International za EU te posebni savjetnik ministra Tolušića Luka Oman, pogledajte u prilogu Ane Malbaše večeras u emisiji 'Provjereno' od 22:30 na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene