Večerašnje Provjereno donosi snimke koje su posljednje četiri godine potajno snimali predstavnici međunarodne organizacije za prava životinja u istarskoj luci Raša-Bršica, gdje se stoka ukrcava na brodove za zemlje Bliskog istoka i Afrike.

Galerija Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 1 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 2 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 3 +5 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 4

Njihove kamere zabilježile su nemar, glad i udaranje, a 'Provjerenom' su ustupili snimke koje dokazuju da su se u spomenutoj luci životinje zaista tretirale kao obična roba. Novinarka Ana Malbaša odlučila je provjeriti situaciju i otići u luku Raša-Bršica.

Vezani članci Provjereno: Zapela modernizacija željeznice - 1 Stao projekt vrijedan više od dvije milijarde kuna: "Svi su postulati javne nabave prekršeni. Sva su načela prekršena" Provjereno: Problem s mještanima i konjima - 8 Pred kamerama Provjerenog ozbiljne prijetnje: "Je*eš mi mater moju ako dobro prođeš s nama, jer nas ima puno više!"

Snimke prikazuju bika od nekoliko tona kojeg kranom dižu za nogu, radnike koji štapovima i elektrošokerima tuku malaksale životinje koje su do tamo stigle ionako već previše izmučene. S aktivistima za prava životinja prošlo su ljeto bili i europski političari, koji su posvjedočili uvjetima u kojima se nalaze životinje.

"Životinje koje su stizale u luku bile su iscrpljene, pod temperaturnim šokom. Ukrcavaju se životinje koje su apsolutno nespremne za transport. Prisiljene su ući u brod i kada ne mogu hodati. To je ogavno", kazala je europarlamentarka Anja Hazekamp. Nekoliko mjeseci nakon toga inspektori iz Europske komisije i službeno su posjetili luku Raša-Bršica te utvrdili kako životinje koje dolaze u luku nisu adekvatno transportirane.

Tjedan dana nakon što je izašlo izvješće, ekipa 'Provjerenog' ušla je u strogo čuvanu luku Raša, a novinarka Ana Malbaša pokazala je šefovima Luke sporne snimke. Kada su tek počeli s radom 2015., angažirali su, kažu, kooperante koji nisu znali sa životinjama, a nakon brojnih skandala otkazali su im suradnju.

Novi radnici došli su, kažu, prošloga ljeta, upravo kad su i nastale snimke udaranja i povlačenja bika iz mora za jednu nogu. Iz organizacije Animals International poslali su pismo ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, u kojem traže da se luka Raša privremeno zatvori.

Što su za 'Provjereno' rekli Igor Gobo, direktor terminala Raša i Nina Kokorović iz Luke Rijeka koja upravlja lučkim terminalom Raša-Bršica, što kažu radnici i direktor organizacije Animals International za EU te posebni savjetnik ministra Tolušića Luka Oman, pogledajte u prilogu Ane Malbaše večeras u emisiji 'Provjereno' od 22:30 na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju