Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VEČERAS OD 22:30

Dramatična ispovijest novinara za Provjereno: Cijelom svijetu razotkrio je užase mesne industrije u Poljskoj

Pogledajte priču o užasima mesne industrije (Foto: Provjereno)
Pogledajte priču o užasima mesne industrije (Foto: Provjereno) Provjereno
Aktualno Galerija Pogledajte priču o užasima mesne industrije (Foto: Provjereno) Pogledajte priču o užasima mesne industrije (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Afera s mesom započela je u Poljskoj (Foto: Provjereno) Afera s mesom započela je u Poljskoj (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Provjereno donosi priču o aferi s mesom (Foto: Provjereno) Provjereno donosi priču o aferi s mesom (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno +0 Ekskluziva Provjerenog (Foto: Provjereno) Galerija 1/4 >>
Šokantne snimke iz klaonica u Poljskoj koje je u tajnosti napravio istraživački novinar Patryk Szczepaniak uzdrmale su tržište mesom diljem Europske unije. Nastale su dok je bio na tajnom zadatku kao zaposlenik klaonice, a prikazuju kako se bolesne krave vuku na klanje.

Patryk kaže kako je htio istražiti i zaštititi prava životinja i čovjeka te je odlučio zatražiti posao u klaonici u malome mjestu u regiji Mazovian na istoku zemlje. Reporterki Provjerenog Ani Malbaši otkrio je kako je već prve noći prebrojio 23 bolesne krave, a samo su dvije bile sposobne same hodati.

Pročitajte i ovo Krave To nije to Kako pomicanje sata utječe na krave? "Svaka je dala manje mlijeka od uobičajenog" Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć"

"Kao novak, pitao sam ih - zašto su bolesne, zašto ne stoje? Što se događa? Oni su mi odgovorili da samo ne pitam. Cijeli se proces događao noću jer vlasti na taj način to nisu mogle kontrolirati", govori novinar za Provjereno.

Na šokantnim snimkama prikazuju se radnici koji uklanjaju dokaze bolesti poput tumora i gnojnih upala te stavljaju žigove kao dokaz da je meso pregledano i posve u redu. Pokušao je ispitati što o tome misle radnici klaonice i prepričao razgovor s jednim od njih.

"Kad sam ga pitao hoće li biti ikakvih problema jer te krave nisu dobro i nešto nije u redu s njima, on mi je rekao: „Kako sam ti i prije rekao, nemoj postavljati pitanja. Bolje ćeš spavati ako ne budeš postavljao pitanja“, ispričao je za Provjereno.

Prepričava kako bi radnici noću zaklali bolesne krave, zatim isto meso raskomadali i ujutro ga pakirali. Tada je u klaonici bio veterinar koji, prema Patrykovim navodima, nije obavljao svoj posao.

"Radili smo posao veterinara. Veterinar bi trebao staviti žig, pregledati, žigati svaki dio mesa, a njega nikad tamo nije bilo. On to nije radio. Samo bi se pojavio ujutro i potpisao papire. I sve je u redu", govori Patryk.

Nakon otkrića afere ta je klaonica zatvorena. Tamošnja policija provodi istragu, meso iz sporne klaonice nastoji se povući iz poljskih trgovina, a naloženo je i da se sve ostale provjere. Nakon što su snimke obišle Europu, Patryku ne prestaju dolaziti dojave kako je klanje bolesnih krava uobičajena praksa u Poljskoj, koja je veliki izvoznik mesa u Europu.

Može li nas umiriti tvrdnja hrvatske inspekcije da meso bolesnih krava iz jedne klaonice nije završilo u Hrvatskoj?

Reporterka Provjerenog Ana Malbaša istražila je ovu priču, a njezinu reportažu gledatelji će moći vidjeti večeras u Provjerenom od 22:30 na Novoj TV. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene