Patryk kaže kako je htio istražiti i zaštititi prava životinja i čovjeka te je odlučio zatražiti posao u klaonici u malome mjestu u regiji Mazovian na istoku zemlje. Reporterki Provjerenog Ani Malbaši otkrio je kako je već prve noći prebrojio 23 bolesne krave, a samo su dvije bile sposobne same hodati.
Pročitajte i ovo
dobre vijesti
Stižu poticaji za proizvođače mesa i mlijeka, ali i posebne mjere za najpotrebnije: "Sve je manja proizvodnja, ovo je poharalo cijelu Slavoniju"
Odobrit će mu je
Beroš se ne vraća u bolnicu i želi primati plaću od oko 4.000 eura: Zatražio aktivaciju mjere 6+6
"Kao novak, pitao sam ih - zašto su bolesne, zašto ne stoje? Što se događa? Oni su mi odgovorili da samo ne pitam. Cijeli se proces događao noću jer vlasti na taj način to nisu mogle kontrolirati", govori novinar za Provjereno.
Na šokantnim snimkama prikazuju se radnici koji uklanjaju dokaze bolesti poput tumora i gnojnih upala te stavljaju žigove kao dokaz da je meso pregledano i posve u redu. Pokušao je ispitati što o tome misle radnici klaonice i prepričao razgovor s jednim od njih.
"Kad sam ga pitao hoće li biti ikakvih problema jer te krave nisu dobro i nešto nije u redu s njima, on mi je rekao: „Kako sam ti i prije rekao, nemoj postavljati pitanja. Bolje ćeš spavati ako ne budeš postavljao pitanja“, ispričao je za Provjereno.
Prepričava kako bi radnici noću zaklali bolesne krave, zatim isto meso raskomadali i ujutro ga pakirali. Tada je u klaonici bio veterinar koji, prema Patrykovim navodima, nije obavljao svoj posao.
"Radili smo posao veterinara. Veterinar bi trebao staviti žig, pregledati, žigati svaki dio mesa, a njega nikad tamo nije bilo. On to nije radio. Samo bi se pojavio ujutro i potpisao papire. I sve je u redu", govori Patryk.
Nakon otkrića afere ta je klaonica zatvorena. Tamošnja policija provodi istragu, meso iz sporne klaonice nastoji se povući iz poljskih trgovina, a naloženo je i da se sve ostale provjere. Nakon što su snimke obišle Europu, Patryku ne prestaju dolaziti dojave kako je klanje bolesnih krava uobičajena praksa u Poljskoj, koja je veliki izvoznik mesa u Europu.
Može li nas umiriti tvrdnja hrvatske inspekcije da meso bolesnih krava iz jedne klaonice nije završilo u Hrvatskoj?
Reporterka Provjerenog Ana Malbaša istražila je ovu priču, a njezinu reportažu gledatelji će moći vidjeti večeras u Provjerenom od 22:30 na Novoj TV.