Obavijesti Video Pretražite Navigacija
13 okrivljenika

Prevaranti uvozom automobila oštetili proračun za 1,8 milijuna kuna: Kontrolirali carinu, podmićivali, krivotvorili račune, izbjegavali porez...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podignuta je optužnica protiv 12 hrvatskih i jednog srpskog državljana zbog zločinačkog udruženja, zloupotrebe položaja i ovlasti, utaje poreza i carine, poticanja na zloupotrebu položaja i vlasti, davanja i primanja mita, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u utaji poreza ili carine. Listi nema kraja.

Dvojici okrivljenika stavlja se na teret da su od 16. listopada 2015. do 5. srpnja 2017. godine, u Zagrebu te na području Slovenije i Austrije, u zajedničko kriminalno djelovanje uveli i ostale okrivljenike, a sve s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi obavljanjem trgovine vozilima i pružanjem usluga zastupanja u carinskom postupku prilikom uvoza vozila kupljenih u drugim državama članicama EU u Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podignuta optužnica Užas u Bjelovaru: 55-godišnja žena ostavila majku u teškim uvjetima i iskorištavala ju Slika nije dostupna Aktualna tema Ministar o krahu slučaja Agrokor: DORH je birao tko će raditi vještačenje, a ne Vlada

To su realizirali tako da je jedan okrivljenik ispostavljao nevjerodostojne račune u ime dva trgovačka društva, uz naplatu od 200 do 1.000 kuna po računu kupcima rabljenih vozila. Na taj način je omogućio neplaćanje posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u Hrvatskoj. 

Osim toga, prilikom kupnje rabljenih vozila, a korištenjem nevjerodostojnih računa, izbjegnuto je iskazivanje transkacija oporezivih porezom na dodanu vrijednost (PDV) te je za iznos od 400 do 1.400 to isto omogućio i drugima. 

Kontrola carine i lažni računi

Okrivljenici su zajedničkim snagama kontrolirali carinu, vodili račune te za rabljena za rabljena vozila nabavljena od fizičkih osoba kupcima vozila ispostavljali nevjerodostojne račune u kojima su neistinito prikazivali da su prodavatelji tih vozila pravne osobe te navedene račune prilagali nadležnim carinskim uredima čime su omogućili izbjegavanje plaćanje posebnog poreza od pet posto na stjecanje rabljenih motornih vozila.

U cilju izbjegavanja plaćanja PDV-a od strane stjecatelja vozila u Hrvatskoj prilikom nabave rabljenih i novih vozila od pravnih osoba obveznika PDV-a iz drugih država članica EU, angažiran je i direktor društva iz Austrije, koji je, sukladno dogovoru s drugim okrivljenicima, kao dobavljač i preprodavatelj navedenih vozila  u ime svog društva ispostavljao račune s neosnovano iskazanom primjenom posebnog postupka oporezivanja marže, te račune bez iskazanog PDV-a s naznakom „isporuka dobara unutar EU“, u kojima je neistinito prikazano da su vozila prodana bugarskim društvima.

Nakon toga su ispostavljali nevjerodostojne račune u kojima su prikazivali da su prodavatelji tih vozila kupcima u RH dva društva čije poslovanje je kontrolirao jedan od okrivljenika.

U tim računima su neistinito prikazivali da je primijenjen poseban postupak oporezivanja marže čime su omogućili izbjegavanje plaćanja dužnih iznosa PDV-a u Hrvatskoj.

Jedan od upletenih je, kao ovlašteni carinski službenik, sukladno dogovoru, za novčanu naknadu postupke utvrđivanja posebnog poreza na motorna vozila provodio bez obavljanja pregleda vozila.

Na opisani način okrivljenici za ukupno najmanje 81 vozilo omogućili neplaćanje posebnog poreza na motorna vozila i PDV-a čime su proračun Republike Hrvatske oštetili za sveukupno najmanje 1.791.412,31 kunu, priopćeno je iz DORH-a. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene