David Komšić (20) nepravomoćno je na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na 30 godina zatvora jer je u veljači prošle godine brutalno ubio bivšu djevojku Kristinu Krupljan (18), koja je bila u drugom stanju, sa 88 uboda nožem.

Galerija David Komšić (Foto: Pixell) David Komšić (Foto: Pixell) Obitelj Davida Komšića na suđenju (Foto: Pixell) +0 Baka Kristine Krupljan (Foto: Pixell)

David Komšić nepravomoćno je osuđen na 30 godina zatvora za brutalno ubojstvo svoje bivše djevojke Kristine Krupljan. Presudu je slušao pognute glave. Njegov otac prvo je zapljeskao i vikao: "Ovo je sramota! Sudite dijete jer je iz Bosne!", a onda su ga izveli iz sudnice.

Vezani članci Prosvjedi u Indiji Ubijeni civili u selu uz granicu: Mještani održali prosvjed i napali vojni kamp David Komšić (Foto: Dnevnik.hr) Novi obrat u slučaju Komšić: Ubojica traži da mu se sudi kao žrtvi nakon što je 88 puta izbo trudnu Kristinu Krupljan

Sutkinja Sanja Mazalin u pojašnjenju presude kazala je kako je riječ o teškom ubojstvu izvedenom na posebno okrutan način. Istaknula je kako nema dvojbe da je David Komšić kobne večeri sjeo u Kristinin auto ispred njezina vlastitog doma i nanio joj 88 ozljeda – uboda metalnim nožem duljine 20 cm, čija je oštrica izosila 8 ili 9 centimetara.

"Sigurno je da je sve ozljede zadobila dok je sjedila na vozačkom mjestu. Ozljede je imala na gotovo na svim dijelovima tijela – 43 u vrat, 6 u glavu, 9 u trup, a u udove čak 30. Ozljede su bile osobite teške, a preminula je zbog uboda u vrat i prsni koš", kazala je sutkinja.

David Komšić (Foto: Pixell) Obitelj Davida Komšića na suđenju (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Dodala je kako su vještaci ocijenili da je jako patila jer je bila pri svijesti.

"Mlada djevojka bila je svjesna i suočena s boli vlastitim ozljeđivanjem i izvjesnim smrtnim ishodom. Riječ je o teškom ubojstvu počinjenom na izrazito okrutan način", rekla je pojasnivši da Kristina nije toliko patila bilo bi to obično ubojstvo.

Sutkinja Mazalin navela je da nema dokaza da je David Komšić planira osvetiti se i ne može se zaključiti da je to učinio iz bezobzirne osvete. Za to Državno odvjetništvo nije iznijelo dokaze osim tvrdnji iz završnih riječi.

Ocjena je sudskog vijeća da se radi o situacijskom ubojstvu.

"Unatoč brutalnosti, a sigurno je jedno od najbrutalnijih ubojstava u Hrvatskoj, nema elemenata bezobzirne osvete. Tih dana David je izmjenjivao s Kristinom poruke pune emotivnih i toplih riječi. Ostalo je nepoznato što je bio okidač za ubojstvo zbog nedostatka iskaza iz njegove obrane. Nije bio neubrojiv niti je bio doveden u stanje patnje, što je tvrdila obrana", navodi se u obrazloženju presude.

Što je onda Davida Komšića navelo na ovakav čin, ostaje nepoznato. Vještačenje je pokazao da je njegova sposobnost shvaćanja radnji, iako narušena, bila očuvana, znao je znao što radi i mogao je vladati svojim postupcima. Psihološko vještanje pokazalo je kako su kod Davida Komšića prisutna narcistička obilježja, egocentričnost, potreba za dominacijom, prenaglašena vlastita važnosti, potreba da ga se stalno hvali.

Bilo je sporno hoće li se Davidu Komšiću suditi kao mlađem punoljetniku, odnosno hoće li se u njegovu slučaju primjenjivati maloljetničko ili opće pravo. Sutkinja je pojasnila da se postupak vodio kao za mlađeg punoljetnika, ali da to ne treba poistovjećivati s primjenom prava izricanja kazne.

"Za maloljetničko pravo sud će izreći sankciju maloljetniku kad je njegovo djelo u velikoj mjeri odraz maloljetničke dobi. U slučaju Davida Komšića sud je utvrdio da ti uvjeti nisu ispunjeni, odnosno da teško ubojstvo nije odraz dobi mlađeg punoljetnika", pojasnila je sutkinja dodavši da je okrivljeni znao da je Kristina trudna te da je već ranije bio izrazito nasilan prema njoj kada ju je ošamario, razbio joj automobil, portafon...

Da mu je izrečena kazna kao mlađem punoljetniku, Komšić je mogao dobiti do 10 godina zatvora.

Kao olakotnu okolnost sud je Komšiću uzeo u obzir to što je u vrijeme ubojstva imao 19 godina i bio "bitno smanjeno ubrojiv".

Na izrivanje presude došli su članovi obitelji Davida Komšića i Kristine Krupljan. Unatoč tome što je Vrhovni sud medijskim kućama odobrio snimanje, Sudsko vijeće Županijskog suda koje vodi ovaj predmet zabranilo ga je.

Komšiću je na izricanju završnih riječi poručio kako se ne osjeća krivim, a njegov odvjetnik Veljko Miljević kazao je da su objektivni elementi djela nesporni, ali sporni su oni subjektivni. Tvrdi da u trenutku ubojstva David nije bio ubrojiv, odnosno da je njegova ubrojivost sporna.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju