Preostalih 246 građana koji su nakon potresa do danas ostali smješteni u paviljone Studentskog doma Cvjetno naselje preselit će se u ponedjeljak 14. rujna u Hostel Arena, potvrdio je savjetnik za studentska pitanja SCZG-a Mario Župan.


"Ovih dana u tijeku su dnevni kontakti nadležnih tijela u vezi s preseljenjem građana koji su smješteni u kapacitetima Cvjetnog naselja, u petak ćemo imati završni sastanak i ta će preseljenja početi u ponedjeljak, 14. rujna", kazao je Župan Hini. Istaknuo je da se pripreme za premještaj građana odvijaju temeljem zaključka Vlade o demobilizaciji Cvjetnog naselja.

Vezani članci Ivica Šušković, vlasnik kuće za rušenje, i Domagoj Mikić Vlasnik potresom uništene kuće na zagrebačkom Medvedskom bregu: "Odem u grad, vratim se nazad, vidim kuću i srce mi puca..." Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 3 Prijave od 10. lipnja putem sustava e-Građani: Objavljen poziv za pomoć u sanaciji nakon potresa

U gotovo pola godine, koliko je prošlo od potresa 22. ožujka, kroz Cvjetno naselje prošlo je ukupno 800 građana čiji su domovi oštećeni u potresu. U Cvjetnom je naselju trenutačno smješteno 246 osoba koje će biti premještene u Hostel Arena, kaže Župan.

"Naši građani već znaju da moraju preseliti, oni će u subotu i nedjelju pakirati stvari, a onda ćemo na temelju naloga o demobilizaciji Cvjetnog naselja preseljavati građane", kaže Župan.

Hostel Arena u Remetincu, koji će stradalnicima potresa biti novi privremeni smještaj, u vlasništvu je Grada Zagreba. Voditelj podružnice "Vladimir Nazor" Zagrebačkog holdinga Goran Kršnjavi za HRT je kazao da za smještaj građana u Hostelu Arena spremno 117 soba, odnosno 239 kreveta, a da se radi o jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

Župan ističe kako se će ZET osigurati prijevoz za premještaj, a da je Studentski centar po potrebi također spreman sudjelovati u preseljenju stvari. Dodaje da će nakon iseljenja sobe biti dezinficirane i deratizirane, a studenti će se u njih moći useliti u roku od najviše 10 dana.

Nakon što je 22. ožujka Zagreb pogodio potres jačine 5,5 stupnjeva prema Richteru, Cvjetno naselje mobilizirano je za potrebe smještaja građana kojima su u potresu oštećeni domovi, a Vlada je krajem kolovoza donijela zaključak prema kojem bi demobilizacija Cvjetnog naselja trebala biti najkasnije 15. rujna. Župan ističe da Ministarstvo unutarnjih poslova još uvijek nije službeno donijelo odluku o demobilizaciji, kao niti odluku o mobilizaciji drugog privremenog smještaja, ali dodaje da će do tog roka to i učiniti.