Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak Kina+17

Plenković na sastanku s kineskim čelnicima, spomenuo i Pelješki most: ''To je primjer konkretnog projekta na kakve se želimo fokusirati''

Premijer će danas sudjelovati na sastanku Kina+17.

Premijer Andrej Plenković putem videoveze danas sudjeluje na sastanku Kina+17. Sastanak počinje od 9 sati.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Tvrda kohabitacija Milanović: "Predložio sam formiranje Vijeća za vanjsku politiku. Plenković me odbio, a znate što mi je rekao za Turudića?" Andrej Plenković u svečanoj loži Vladin zrakoplov Plenković ide na utakmicu u Hamburg: Evo i koga vodi sa sobom

Premijer je u svom govoru podsjetio da je posljednji put uživo ovaj sastanak održan u Dubrovniku. Kazao je da je pandemija doprinijela tome da se ubrzaju promjene.

''Moramo prihvatiti ovu promjenu jer je to prilika da bolje vodimo digitalnu tranziciju. Pandemija je pokazala važnost dobrog vođenja i multilateralne suradnje'', rekao je Plenković.

''Kina+17 je jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije, komplimentirajući tako naš trud u Europskoj uniji. Uvjeren sam da nam naša suradnja nudi privilegirani okvir za napredan i brz oporavak Europe i Kine u narednom periodu. Zato smo otvoreni za zajednički rad na post-pandemijskom oporavku naših društava i ekonomija'', kazao je.

Premijer je dodao i da se Hrvatska zalaže za suradnju za što veća ulaganja i balansiranu razmjenu s naglaskom na infrastrukturu, znanost, inovaciju, turizam te mala i srednje velika poduzeća.

''Pelješki most je primjer konkretnog projekta na kakve se Hrvatska želi fokusirati'', poručio je.

Spomenuo je i pomoć u medicinskoj opremi koju je Kina donirala Hrvatskoj, a otkrio je i da će Hrvatska i Slovenija sklopiti dogovor s Kinom kako bi se osnovao 17+1 sportski centar. Tako će Hrvatska postati sjedište ljetnih sportova, a Slovenija zimskih.

Kina+17 je suradnja Kine i 17 država srednje i jugoistočne Europe. Postavlja se pitanje i hoće li Kina na ovom skupu iskoristiti priliku da ponudi svoje cjepivo Sinophram.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene