Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Novi slučaj prijevare na štetu starijih osoba zabilježen je na zagrebačkom Medveščaku, i to po već uhodanom obrascu kada se prevaranti žrtvama predstavljaju kao službene osobe, a one im predaju svoj novac. U ovom slučaju radi se o više stotina tisuća kuna bez kojih je ostao 89-godišnjak.


Zagrebačka policija u utorak je izvijestila kako je jučer popodne nepoznata ženska osoba telefonom nazvala tog starijeg Zagrepčanina i, lažno mu se predstavivši kao zaposlenica financijske institucije, najavila da će mu netko doći na vrata radi navodne provjere njegova novca.

Prema ranijem telefonskom dogovoru s njom, 89-godišnjak je potom drugoj ženskoj osobi predao svoj novac, odnosno nekoliko stotina tisuća kuna.

Budući da se iz dana u dan bilježe slučajevi kada prevaranti dolaze na vrata uglavnom starijih osoba te im, lažno se predstavljajući, ulaze u dom i uz trikove ih potkradaju, iz policije stalno upozoravaju građane da neznance ne puštaju u dom te im zapamte izgled i registraciju na automobilu.

Ilustracija Žena zbog kreveta opljačkana za nekoliko tisuća kuna: Lukavi prevarant namamio ju je i u sekundi opljačkao

Takvi prevaranti obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, želeći zadobiti povjerenje ili sažaljenje žrtve, čime pripremaju teren za ulazak stan.

Način i mogućnost činjenja kaznenog djela prilagođavaju trenutačnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku, a vješti prevaranti često se koriste jednostavnim trikovima, pri čemu je rizik veći što je žrtva starije životne dobi.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, građane upozoravaju da im ne otvaraju kućna vrata dok ne provjere tko je i što želi, da prema njima budu sumnjičavi te im ne otvaraju vrata dok im ne pokažu službenu ispravu.

Policija: Ilustracija - 2 Prevarili 90-godišnjaka: Lažno se predstavili kao policajci pa istog dana završili u pravoj policiji

Preporučuju im da se ne žure, već si uzmu vremena i dobro provjere tko im želi ući u dom, da se ne daju impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, zatraže na uvid i kroz špijunku provjere njezin dokument s fotografijom ili službenu iskaznicu, a ako unatoč odbijanju uporno želi ući, da zamole pomoć susjeda i odmah obavijeste policiju.

Radi intenzivnije suradnje s građanima u policiji ih pozivaju da zapamte izgled nepoznate osobe i, ako je moguće, zapišu registarsku oznaku njezina vozila te boju, marku i druge karakteristične podatke, kao i da ne diraju stvari koje je ta osoba dirala kako se ne bi uništili tragovi bitni za istragu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju