Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOPIS S PANTOVČAKA

Milanović pozvao Plenkovića da uključi oporbu u izradu Razvojne strategije: Oni pozdravljaju prijedlog, premijer podsjeća da su ga odbili

Zbog razvojne strategije s Pantovčaka stiže nova prozivka na račun premijera. Ovaj put predsjednik Milanović, poput glasnogovornika oporbe, poziva da se oporbene stranke aktivnije uključi u izradu desetogodišnjeg plana.

Iz Ureda predsjednika naveli su kako je Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. dokument od nacionalnog strateškog interesa i stoga o njoj treba postići što širi konsenzus.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović Predsjednik u Koprivnici Milanović opleo po Plenkoviću: "On je manijak, kum kriminala u Hrvatskoj"

Priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti:

"Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću da uključi predstavnike parlamentarnih stranaka iz redova oporbe u Upravljački odbor i izvršnu radnu skupinu za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Stav je predsjednika Milanovića kako je Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. dokument od nacionalnog strateškog interesa i stoga o strategiji treba postići što širi konsenzus. Hrvatska je o važnim nacionalnim pitanjima uvijek postizala konsenzus, što je doprinijelo ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva, podsjeća predsjednik Milanović.

Kako je riječ o ključnom dokumentu za cjelokupni razvoj društva i gospodarstva u desetogodišnjem razdoblju, Predsjednik Republike predložio je zato predsjedniku Vlade da Upravljački odbor i radna skupina za izradu strategije budu inkluzivni te da u izradu budu uključeni i predstavnici političkih stranaka koji su voljom građana izabrani u Hrvatski sabor.

Dopis Predsjednika Republike upućen 10. studenoga 2020. predsjedniku Vlade RH s rečenim prijedlogom dostavljamo u nastavku:

"Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, nastavno na poziv za sudjelovanje u Upravljačkom odboru za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine koji je Uredu predsjednika Republike Hrvatske uputila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, želim istaknuti kako je spomenuta Strategija izuzetno važan dokument za Republiku Hrvatsku.

Zbog važnosti Strategije, izazova s kojima se Republika Hrvatska susreće te mogućnosti koje se otvaraju u narednom desetogodišnjem razdoblju, predlažem Vam da izmijenite Odluku o osnivanju Upravljačkog odbora i izvršne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine tako da se u nju uključe i predstavnici parlamentarnih stranaka iz redova oporbe.

Kako je riječ o izradi ključnog dokumenta za cjelokupni razvoj društva i gospodarstva u desetogodišnjem razdoblju, smatram da bi Upravljački odbor trebao biti inkluzivan i obuhvaćati ne samo predstavnike relevantnih institucija nego i predstavnike političkih stranaka koji su voljom građana izabrani u Hrvatski sabor.

Smatram da ćemo tako osigurati da Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. bude zaista dokument koji će se provoditi bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti.

Poštovani predsjedniče Vlade, Hrvatska je o važnim nacionalnim pitanjima uvijek postizala konsenzus, što je doprinijelo ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva. Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. dokument je od nacionalnog strateškog interesa oko kojeg se treba postići konsenzus", navodi se u priopćenju. 

Oporba podupire

Iz Sabora očekivana podrška oporbe. Šef SDP-a Peđa Grbin kaže: "Potpuno ispravno." Prijedlog pozdravlja i Tomislav Tomašević iz platforme Možemo, a da je riječ o dobroj ideji smatra i Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

"Pa mislim, što se imamo složiti oko toga da je za ključne strateške dokumente potrebno uključiti opoziciju. To je zdrav razum", poručuje Mostov Nikola Grmoja.

No premijer tvrdi da tog zdravog razuma nije bilo u oporbenim redovima u srpnju ove godine. "Vi ćete se sjetiti da smo još prije formiranja ove naše druge vlade pozvali lidere tadašnjih oporbenih grupa kako su izlazili na izbore da dođu na sastanak. Oni su to svi redom odbili, dakle do jedan su odbili, dakle nitko nije htio doći", podsjeća Plenković. Ali su danas bili itekako spremni na kritiku.

"Jedan neambiciozan dokument koji zasigurno neće pomoći tom da se potakne razvoj RH i pogotovo tome da se smanji jaz između Hrvatske i razvijenijih zemalja Europske unije", poručuje šef SDP-a Peđa Grbin.

Je li plan izvediv?

Baš suprotno, kažu poslodavci. Plan je, poručuju, itekako ambiciozan. Damir Zorić iz Hrvatske udruge poslodavaca smatra da se plan može provesti u 10 godina.

"Ja mislim da može ako svi zajedno zapnemo u tom smjeru", kaže.
Čak i preambiciozan za sindikate i dio poduzetnika.

"Ovo je jedna široka lista lijepih želja, a imati razvojnu viziju da među tim ciljevima koje bi svaka zemlja htjela ostvariti vi napravite prioritete, izračunate što možete što ne možete. Od čega morate odustati, što je za ovu zemlju važnije, a toga ovdje nema", kaže Darko Šeperić, izvršni tajnik SSSH.

"Bilo bi lijepo kad bi to bio tako, ali to se ne može ostvariti bez konkretnih reformi", smatra Maruša Stamać iz Udruge Glas poduzetnika.

Svi koji žele aktivnije pridonijeti imaju barem mjesec dana do kraja javne rasprave za uputiti sve zamjerke i prijedloge i njima obogatiti plan za razvoj Hrvatske u sljedećem desetljeću.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene