Sjednica Vlade
Sjednica Vlade Foto: Patrik Macek/Pixsell

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade ponovno je apelirao na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera te poručio da smo u najtežem trenutku epidemije.


Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualnosti protekloga tjedna. ''Nalazimo se u najtežem trenutku epidemije'', podvukao je predsjednik Vlade i apelirao na građane da se pridržavaju svih mjera. Dodao je da nitko ne želi daljnje pooštravanje mjera i raspravu o zatvaranju. Izvijestio je da ćemo danas imati prvi put više od tri tisuće zaraženih. Ipak, ocijenio je, da su mjere donijele rezultat i da je zaustavljen trend rasta zaraženih. Ponovio je da građani svojim ponašanjem i bontonom mogu doprinijeti smanjenju zaraze. Naglasio je i da je redovito prozračivanje sada bitnije nego ikada.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Vlada otpisala režije na potresom pogođenim područjima. Otkrili što je potrebno da se razmotri popuštanje mjera Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Ministar Beroš otkrio kako stojimo s brojem novozaraženih: ''Nema mjesta opuštanju'', Plenković potvrdio da stižu nove mjere

Rekao je da će se dogovoriti tko će iz Vlade ići u Vukovar, a tko u Škabrnju s obzirom na epidemiološke okolnosti. Najavio je da će danas u javnu raspravu biti upućena Nacionalna razvojna strategija.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić potvrdio je da je u Hrvatskoj 3082 novozaraženih. U tjedan dana 1213 osoba zaprimljeno u bolnicu. Rekao je da je u Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana blagi rast i da smo na dnu ljestvice među zemljama u okruženju. Državna tajnica MUP-a Terezija Gras izvijestila je u četvrtak da su inspektori civilne zaštite od 5. do 10 studenoga proveli 27.167 nadzora provođenja epidemioloških mjera u poslovnim objektima te izdali 1126 upozorenja, ali i 24 prekršajna naloga u iznosu od 640.000 kuna.

Zakon o elektroničkim medijima

U Sabor su uputili prijedlog Zakona o elektroničkim medijima koji se usklađuje s revidiranom Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama, posebno u digitalnom okruženju, a među ostalim, uređuje se pitanje odgovornosti za sadržaje koje generiraju korisnici na elektroničkim publikacijama, odnosno za komentare.

"Najvažniji elementi odnose se na nove definicije audiovizualnih medijskih usluga, na nove načine definiranja mehanizama utvrđivanja nadležnosti nad pružateljima medijskih usluga", kazala je na sjednici Vlade ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Zakon, naglasila je, uvodi i veću transparentnost u objavi podataka o vlasničkoj strukturi medijskih nakladnika, kao i na objave o iznosu i izvorima financiranja, a uvodi se i obveza da se sredstva za financiranje medija na državnim i lokalnim razinama dodjeljuju putem javnog poziva.

Obvezna potrošnja od 15 posto godišnjeg iznosa namijenjenog promidžbi i oglašavanju medijskih nakladnika proširuje se i na elektroničke publikacije, a donose se i izmjene odredbi kojima se regulira oglašavanje, posebice kod zaštite maloljetnika i reklamiranja duhanskih proizvoda i alkohola.

Odbacili oporbenu inicijativu za ministra Ćorića

Vlada se očitovala Hrvatskome saboru na prijedlog 40 oporbenih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, jer smatraju da je uvelike narušena njegova vjerodostojnost kao ministra u Vladi. Odbili su inicijativu po svim točkama.

O načinu raspodjele novca za sanaciju potresa

Vlada je donijela i odluku o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, imenovanju nacionalnog koordinacijskog tijela, tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa i neovisnog revizorskog tijela.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izvijestio je da je Hrvatska već dobila 88,9 milijuna eura predujma iz Fonda solidarnosti, kao i da je ukupno odobreno 683,7 milijuna eura te da je EK, kako bi se ostvarili uvjeti za isplatu ostalog dijela dodijeljenih sredstava, uputila zahtjev Hrvatskoj da najkasnije do 15. studenoga dostavi podatke o vrsti i iznosima vrijednosti operacija te podatke o tijelima koja će biti odgovorna za provedbu dodijeljenih sredstava, uključujući i neovisno revizorsko tijelo.

Današnjom Vladinom odlukom definirani su traženi prilozi kako bi EK do kraja godine mogla isplatiti još 594,84 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, rekao je Horvat.

800 tisuća kuna za obilježavanje Vukovara i Škabrnje

Vlada je donijela i odluku o sudjelovanju u financiranju obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje za ovu godinu, u ukupnom iznosu do 800 tisuća kuna, a novac je osiguran u proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da je dan sjećanja na žrtvu Vukovar i Škabrnje ujedno i trajno sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata, vojne i civilne, čiji su život trajno ugrađeni u hrvatsku slobodu.

Upozorivši na aktualnu epidemiološku situaciju, Medved je istaknuo da dostojanstveno odavanje počasti svakoj žrtvi od svih nas zahtijeva odgovornost u zaštiti zdravlja. "Stoga pozivam sve koji žele iskazati pijetet žrtvama Domovinskog rata da to učine poštujući epidemološke mjere koje su na snazi", dodao je.

Premijer Plenković rekao je kako je uvjeren da će Kolona sjećanja, kao i sve što će se događati u Vukovaru i Škarbnji, biti dostojanstveno, s uspomenom na žrtvu hrvatskih branitelja i svih koji su dali život za Hrvatsku.