Predsjednik Zoran Milanović u dopisu premijeru Plenkoviću predložio je teme o kojima bi se na sjednici razgovaralo, ali i mogućnost da se sjednica održi u dva dijela "s obzirom na brojnost i važnost tema".


Iz Ureda predsjednika Republike poslali su priopćenje da je premijeru Andreju Plenkoviću ponovno poslan dopis u kojemu ga se poziva na dogovor oko sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

Vezani članci Zoran Milanović Gdje je Milanović? ''Predsjednik će se prijaviti u Kranjsku Goru da dobije državni stan'' Andrej Plenković Plenković odgovorio Milanoviću: "Neki odmaraju, a neki rade. Mi koji radimo dogovorili smo s američkom stranom puno bolji aranžman"

S Pantovčaka su objavili i sadržaj samog dopisa odaslanog u Banske dvore. Tekst priopćenja i dopis prenosimo u cijelosti. 

"Budući da predsjednik Vlade RH Andrej Plenković još uvijek nije odgovorio na prijedlog Predsjednika Republike za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost od 20. listopada, predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je danas ponovo dopis predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojemu predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i predlaže pitanja o kojima bi se raspravljalo i odlučivalo na sjednici VNS-a, a sve sukladno čl. 4. st. 3. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH.

Kako je predsjednik Vlade i danas iznio neistinite činjenice o sazivanju VNS-a, u nastavku (i prilogu) objavljujemo dopis Predsjednika Republike koji mu je prethodno upućen:

'Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

obraćam Vam se još jednom s prijedlogom za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sukladno zakonskom okviru, čl. 4. st. 3. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, jedino smo Vi i ja - kao predsjednici Vlade i Republike - ovlašteni dogovoriti i sazvati sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti.

Kao što i proizlazi iz ovog dopisa, a nastavno na moj dopis od 20. listopada, predlažem održavanje sjednice i od Vas očekujem odgovor prihvaćate li prijedlog za održavanjem iste.

S obzirom na to da prema već spomenutom čl. 4. st. 3. Zakona sjednicom Vijeća predsjeda Predsjednik Republike, slobodan sam predložiti sljedeća pitanja o kojima bismo raspravljali i odlučivali, a koja utječu na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske:

1. Radikalizacija u hrvatskom društvu;
2. Pandemija virusa COVID-19;
3. Sustavno kršenje Daytonskog sporazuma na štetu hrvatskog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine;
4. Funkcioniranje pravosudnog sustava Republike Hrvatske, posebice u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala;
5. Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu.

Ako smatrate da bismo trebali raspraviti o još nekom pitanju, molim Vas da to predložite kako bi rasprava bila što kvalitetnija. S obzirom na brojnost i važnost tema, predlažem, ako se dogovorimo o održavanju sjednice, da je održimo u dva dijela u sljedeća dva tjedna, pri čemu sam spreman prilagoditi se Vašem rasporedu.

Nakon Vašeg odgovora na ovaj ponovljeni poziv, može se pristupiti i rješavanju tehničkih detalja oko održavanja same sjednice.', navedeno je u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju