Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelena politika zbog izbora?

MALO BI NAFTU, MALO NE BI Josipović se pokušava domoći birača Mirele Holy?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki u promjeni predsjednikove retorike vide pokušaj osvajanja birača ORaH-a Mirele Holy koja je osobno podržala njegovu kandidaturu, a njezina je stranka po popularnosti prestigla SDP.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u novu predsjedničku kampanju kreće sa 'zelenom politikom' i to samo samo pet mjeseci nakon američke turneje s naftašima gdje je lobirao  za američka ulaganja u moguća nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Snažne veze Država o kojoj ovise ekonomske prilike Europe i Azije financira Hamas stotinama milijuna dolara Ilustracija Pod okupacijom od 2015. Ukrajina ponovno zauzela naftne platforme blizu Krima: "To je od strateške važnosti"

Josipović je tada rekao da bi ona mogla 'dramatično' pomoći izlasku Hrvatske iz dugogodišnje gospodarske krize. Sada govori malo drugačije i odriče se nafte.

'Najave su da imamo i značajne energetske zalihe plina. Rasprave o mogućem crpljenju nafte u Jadranu su izlišne. Po svim naznakama, tamo nema ekonomski isplativih nalazišta nafte, okrenimo se plinu', izjavio je za tjednik Globus predsjednik Ivo Josipović.

U Uredu predsjednika su, međutim, pojasnili, javlja Jutarnji list, da predsjednik nije promijenio stajališta koja je iznosio u Sjedinjenim Državama i da nije protiv naftnih bušotina u Jadranu, ali uz primjenu najviših ekoloških standarda.

'No, prava slika će se pokazati nakon bušenja. Sva istraživanja i u talijanskom i u hrvatskom dijelu Jadrana pokazala su da u našem dijelu Jadrana ima plina i da se tome trebamo detaljno posvetiti, a istovremeno istraživati potencijalne izvore nafte', rečeno nam je u Uredu predsjednika.

Vrtoglave investicije iz SAD-a: 'Punim gasom, činimo da projekt uspije'

Iz Vlade nisu komentirali izjavu predsjednika, no ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako je siguran da predsjednik Josipović podržava projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina iz Jadrana.
'Siguran sam da predsjednik i dalje podržava projekt i u biti zastupa stav da moramo primjenjivati najviše ekološke standarde, što je također stav Ministarstva gospodarstva i Vlade', rekao je Vrdoljak.

Analitičar Davor Gjenero u nagloj promjeni raspoloženja čita pokušaj osvajanja birača Mirele Holy i okretanja od SAD-a, za koji drži da podupire Kolindu Grabar-Kitarović.
'Reizbor je neizvjestan i Josipović pokušava pridobiti biračko tijelo M. Holy koja je izrasla kao produkt određenih PR lobija, u čemu i Josipović igra važnu ulogu', kazao je Gjenero za Večernji list i dodao da je predsjednik iznenađen kompetitivnošću kampanje, kroz koju se namjeravao 'samo prošetati'.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene