Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razumije njihovo nezadovoljstvo

Predsjednica primila inicijative Narod odlučuje i Istinu o Istanbulskoj: "Njihovi bi promatrači olakšali poziciju Vlade"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak na njihov zahtjev odvojeno predstavnike građanskih inicijativa "Narod odlučuje“ i "Istina o Istanbulskoj“ te, kako je priopćio njezin ured, izrazila razumijevanje za njihovo nezadovoljstvo jer im nije bilo dopušteno promatrati kontrolu valjanosti prikupljenih potpisa za referendume.

"Predsjednica Republike izrazila je razumijevanje za nezadovoljstvo predstavnika spomenutih inicijativa jer im nije bilo dopušteno promatrati tijek kontrole valjanosti potpisa te je ponovila ocjenu kako bi nazočnost tih promatrača bitno olakšala i poziciju Vlade prema zainteresiranoj javnosti", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Slika nije dostupna NAKON UPOZNAVANJA S PROPISIMA Ministarstvo: Predstavnici inicijative "Narod odlučuje" odbili izvršiti uvid u nevažeće potpise

Ističe se da su predstavnici spomenutih inicijativa predsjednici obrazložili razloge svojega nezadovoljstva postupanjem Ministarstva uprave i tvrtke Apis jer, kako tvrde, nemaju zakonske ovlasti za provjeru valjanosti potpisa, niti je to predviđeno bilo kojim zakonom, kao i razloge zašto su privremeno odustali od uvida u potpise koje je Ministarstvo uprave proglasilo nevažećim.

Događaje koji su uslijedili nakon predaje potpisa u Hrvatskom saboru predstavnici inicijativa smatraju nezakonitim i ugrožavanjem demokratskih sloboda u Republici Hrvatskoj. Stoga su od Predsjednice Republike zamolili zaštitu prava građana koji su zatražili raspisivanje navedenih referenduma.

Ovlasti uređene Ustavom

"Vezano za različite interpretacije o ustavnim ovlastima Predsjednice Republike za raspisivanje referenduma, one su jasno uređene člankom 87. Ustava", zaključuje se u priopćenju.

Prema članku 87. Ustava, predsjednik Republike može na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade raspisati referendum o prijedlogu promjene Ustava ili o drugom pitanju za koje drži da je važno za neovisnost, jedinstvenost i opstojnost Republike Hrvatske.

Inače, inicijativa "Narod odlučuje" prikupljala je potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva, a inicijativa "Istina o Istanubulskoj" za otkazivanje Istanbulske konvencije.

Iako iz obje inicijative tvrde kako su prikupile više nego dovoljno potpisa, iz Ministarstva uprave ističu kako je za svako referendumsko pitanje predano nešto više od 40 tisuća neispravnih potpisa, među kojima je bilo duplih potpisa, nepostojećih OIB-a, umrlih i i nepunoljetnih kao i potpisa osoba koje nisu hrvatski državljani.

Izvjestili o "opstrukcijama i kontaminacijama"

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" priopćila je da su predsjednicu izvijestili o "svim opstrukcijama i kontaminacijama referendumskog procesa" te se nadaju da će hrvatska predsjednica pridonijeti zaštiti ustavno-pravnog procesa u Hrvatskoj.

"S predsjednicom smo imali vrlo konstruktivan, pozitivan i otvoren razgovor, Građanska inicijativa 'Narod odlučuje' izvijestila je predsjednicu o cijelom tijeku referendumskog procesa, od prikupljanja potpisa do odlaska u APIS IT na tzv. navodnu provjeru potpisa", rekla je nakon sastanka članica Organizacijskog odbora te inicijative Natalija Kanački.

"Izvijestili smo je o svim opstrukcijama i kontaminacijama cijelog procesa otkako smo krenuli, a predsjednica je iznijela svoja stajališta te se nadamo da će svojim utjecajem i ulogom pridonijeti zaštiti ustavno-pravnog procesa u Republici Hrvatskoj", dodala je.

Kanački je istaknula kako se nadaju da će ostvariti ono što su obećali gađanima, to jest da će se raspisati referendum.

"Ministarstvo uprave kontaminiralo je i opstruiralo proces na čelu s ministrom Kuščevićem, koji je govorio neistinu, te su davali svojevoljne kriterije provjere i brojenja potpisa, i na koji način će se nama prezentirati uvid", rekla je Kanački i dodala kako se nada da će se poduzeti sve radi zaštite referendumskih inicijativa te osigurati funkcioniranje pravne države.

"Predsjednicu smo obavijestili i o našem sastanku u APIS IT-u, na kojem nisu prihvaćeni naši uvjeti glede revizije nevaljanih potpisa. Ponuđena nam je bila obična izložba potpisa od APIS IT-a, bez mogućnosti naknadne verifikacije, ispravka eventualno uočenih nepravilnosti u provjeri potpisa. Tome su posvjedočili građani koji su došli na provjeru, i nakon toga im nije uvažen potpis", poručio je koordinator Građanske inicijative "Narod odlučuje" Luka Mlinarić.

"Ne možemo dobiti pristup kontrolnim knjigama u kojima je jasno određeno koliko je točno potpisa odbačeno po određenim kategorijama jer su one uništene”, izjavio je Mlinarić.

Podnijeli ustavnu tužbu

Pravni zastupnik Građanske inicijative "Narod odlučuje" Karlo Novosel rekao je novinarima kako je inicijativa zbog nepravilnosti poduzela određene mjere kako bi se zaštitili njezini pravni interesi i interesi građana koji su sudjelovali. "Podnesena je ustavna tužba i predmet je trenutačno na Ustavnom sudum te bismo voljeli da pravna država bude brza i učinkovita", poručio je Novosel.

Inače, Građanska inicijativa "Narod odlučuje" prikupljala je potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva, a "Istina o Istanbulskoj" za otkazivanje Istanbulske konvencije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene