Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON UPOZNAVANJA S PROPISIMA

Ministarstvo: Predstavnici inicijative "Narod odlučuje" odbili izvršiti uvid u nevažeće potpise

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnicima inicijative omogućen je uvid u sve potpisne liste sa nevažećim potpisima, detaljna analiza svakog potpisa i obrazloženje zbog čega je pojedini potpis proglašen nevažećim.

Predstavnicima Građanske inicijative "Narod odlučuje" u utorak je u prostorijama tvrtke APIS IT omogućen uvid u nevažeće potpise iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o izmjeni članka 72. Ustava, no nakon što su upoznati sa zakonskim propisima po kojima će se izvršiti uvid predstavnici inicijative odbili su tu mogućnost, priopćilo je Ministarstvo uprave.

Pročitajte i ovo \'\'Narod odlučuje\'\' bez uvida u potpise (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Saga se nastavlja Nisu dobili uvid u nevažeće potpise: Inicijativa Narod odlučuje traži ostavku ministra Kuščevića Slika nije dostupna ''Koliko im je stalo do istine'' Kuščević: ''Narod odlučuje nije se prijavio za uvid u nevaljane potpise''

Također, odustali su od uvida u nevažeće potpise iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o dopuni članka 72.a Ustava, koji je bio predviđen za srijedu, 28. studenoga.

Uvid u neispravne, odnosno nevažeće potpise u tvrtki APIS IT predstavnici inicijative mogli su, na poziv Ministarstva, obaviti od 9 do 15 sati.

Tvrtka APIS IT osigurala je tehničke uvjete za uvid u nevažeće potpise, sukladno propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka, ističu iz Ministarstva.

Prije početka uvida održan je sastanak na kojem su članovi Povjerenstva za provedbu uvida u potpise birača koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim predstavili način uvida u nevažeće potpise.

Tom sastanku nazočili su deset predstavnika inicijative, članovi Povjerenstva za provedbu uvida u potpise birača koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim, u sastavu: predstavnici MUP-a, AZOP-a, DIP-a i Ministarstva uprave, te u svojstvu promatrača predstavnik civilne udruge Hrvatskog helsinškog odbora.

Predstavnici "Narod odlučuje" upoznati su kako mogu izvršiti uvid u sve nevažeće potpise na originalnim potpisnim listama koje su predali Hrvatskom saboru te o uvjetima uvida u aplikaciju APIS IT-a u kojoj su uneseni potpisi, prema odredbama Zakona o referendumu i Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.

U skladu s time, predstavnicima inicijative omogućen je uvid u sve potpisne liste sa nevažećim potpisima, detaljna analiza svakog potpisa i obrazloženje zbog čega je pojedini potpis proglašen nevažećim.

Ako bi i nakon obrazloženja o razlozima zbog kojeg potpis nije prihvaćen bio zatražen uvid u aplikaciju APIS IT-a, (uvid u točne podatke, ispravan OIB, ispravno ime i prezime…), taj bi uvid bio omogućen predstavnicima inicijative osim u slučaju ako upisano ime i prezime i/ili OIB ne odgovaraju tim podacima u Registru birača.

U tom slučaju, točnost tih podataka provjerava predstavnik DIP-a te o tome izvješćuje predstavnike inicijative, u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka.

Nakon što su upoznati sa zakonskim propisima po kojima će se izvršiti uvid u nevažeće potpise, predstavnici "Narod odlučuje" odbili su izvršiti uvid u nevažeće potpise, stoji u priopćenju Ministarstva uprave. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene