Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predjsednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je iz Ludbrega, gdje se nalazi u posjetu, odgovorila na uvrede srpskog premijera Aleksaandra Vučića te ostale oštre poruke tamošnjeg državnog vrha, vezane za blokadu poglavlja 26. u pregovorima Srbije s EU.


Umjesto jednakom retorikom, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović srpskim je kolegama odlučila obratiti se savjetom. Za same optužbe od strane Srbije, rekla je da su u potpunosti neprihvatljive.

Vezani članci Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“ Slika nije dostupna HRVATSKA ODBLOKIRALA SRBIJU Beogradu i službena suglasnost za nastavak pregovora s EU-om

"Te su optužbe sasvim neprihvatljive. Prije svega, nije riječ ni o kakvom neprijateljstvu prema Srbiji, a drugo, jednostavno je neprihvatljivo da se Hrvatsku naziva svakojakim imenima, fašistoidnom, ustašiodnom i slično. U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika ili rekla bih čak, retorička agresija je samo distrakcija od činjenica da Srbija u ovom trenutku nije spremna, kad je riječ o ispunjavanju kriterija", poručuje predsjednica Grabar-Kitarović.

"Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriteriji koje je Srbija preuzela, koje je između ostalog i Hrvatska sama trebala ispuniti. Naša ruka i dalje stoji u tome ispružena, rekli smo da ćemo Srbiji u tome pomoći, međutim mi više ne možemo inzistirati, niti više, niti manje, od onog što kriteriji jesu. mislim da to mora shvatiti i EU koja na taj način, jedino može zadržati svoj kredibilitet, da ima jednake kriterije prema svima", dodaje.

"Što se Srbije tiče, ako ja mogu, kao netko tko je vodio hrvatske pregovore, svojim srpskim kolegama dati možda jedan savjet, to jest da se agresivnom retorikom i performansima ne može ući u EU, već ispunjavanjem kriterija", kaže na kraju Predsjednica.