Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavanje problema

Vučić "časti" Hrvatsku uvredama: "Nećemo primati lekcije od falsifikata Europe"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u utorak kako neće dopustiti da Srbiju bilo tko "ponižava i gazi", osobito ne Hrvatska koju je nazvao "falsifikatom europskih vrijednosti", nakon što je Zagreb blokirao otvaranje jednog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije s EU-om.

"Posebno nećemo dopustiti da nam lekcije drži zemlja kao Hrvatska, koja predstavlja falsifikat originala, odnosno falsifikat Europe i europskih vrijednosti", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u povodu otvaranja pregovaračkih poglavlja 5 i 25 i blokade poglavlja 26.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Sramotan ispad pred kamerama VIDEO Vulin brutalno izvrijeđao Hrvatsku: "Misle da su kapo, a svi su ustaše. Pitao sam i Gotovinu je li ustaša" Aleksandar Vučić U strahu su Rusi koji su pobjegli u Srbiju u strahu za život: "Stiglo nam je pismo. Bilo je šokantno"

Naglasio je da je samo Hrvatska blokirala poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi, a ne više država kako kažu u Zagrebu.

"Želim obavjestiti javnost da je jedna zemlja blokirala poglavlje 26, nije bilo više zemalja, samo jedna i to je Republika Hrvatska", istaknuo je Vučić.

Od Hrvatske očekuje podmetanje noge na svakom koraku

Dodao je kako i dalje "od Hrvatske očekuje podmetanje noge na svakom koraku", kategorički ustvrdivši da je samo Hrvatska bila zemlja koja se protivila otvranju poglavlja 26, a da su problemi na koje se žalila Bugarska nisu sporni.

"Hrvati su bili sami u tome", rekao je Vučić, ustvrivši kako ga to nije potreslo jer je 2016. bila godna u kojoj je Srbija imala "gotovo najbolje rezultate u ekonomiji među svim državama u regiji".

"U tome ćemo se i ubuduće natjecati. To nas interesira... Sad smo naučili lekciju, vi radite svoj posao, mi ćemo svoj i nema velike filozofije. To je sasvim fer", poručio je Vučić Hrvatskoj.

Kao jedan od razloga što je u ponedjeljak navečer napustio Bruxelles uoči međuvladine konferencije Vučić je naveo to što mu nitko nije dao obrazloženje za blokadu.

Srbijanski premijer poručio je da odlaskom iz Bruxellesa zbog hrvatske blokade poglavlja 26 "nije zaustavio eurointegracije Srbije", kako ga optužuje dio oporbe, već je tom gestom "pokazao tablicu vrijednosti Srbije".

"Nikoga ne mrzimo, ni sa kim nećemo sukobe, hoćemo razgovarati, raditi, postizati rezultate i kompromis", rekao je Vučić.

Srbijanski premijer je detaljno nabrajao ispunjene obveze srbijanskih vlasti i obećanja hrvatskoj zajednici u Srbiji, poput izdvajanja za glaslio Hrvata u Srbiji "Hrvatsku riječ", udžbenike na hrvatskom, asfaltiranje ulica i otvaranje glazbene škole.

"Što to Srbija nije uradila?"

“Šta to Srbija nije uradila? Odgovora nema, tišina. Kako i da ga bude kada 27 zemalja podržava, samo jedna ne? Kako da kažu nešto protiv 27 država, kako da kažu da je ta jedna zemlja pametnija od 27 drugih“, prokomentirao je Vučić.

Naglasivši da jako poštuje hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, Vučić se upitao što je to Hrvatska učinila poslije deklaracije o unaprijeđenju odnosa između Srbije i Hrvatske koju su njih dvoje potpisali u lipnju ove godine u Subotici.

Vučić je rekao da EU za Srbiju "nije samo teritorij" i da Beograd u Uniji ne vidi samo fondove i novac, "još manje zaštitnika". "EU je ono što mi hoćemo biti u Srbiji. Europa je lekcija koju učimo sami za sebe“, rekao je Vučić.

Dodao je da "Europa nije nešto o čemu Srbiju mogu učiti oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska", oni koji se boje srpskih čokoladica i koji drže da povijest počinje floskulama o velikosrpskoj agresiji.

Poručivši kako "u srpskim grudima ništa neće kucati za fašizam" i da će mu se uvijek suprostavljati, Vučić je rekao da će se Srbija prema svima ponašati bez diskriminiranja i mržnje.

“Mi se na taj način nećemo ponašati prema Hrvatskoj i prema drugima. Ponašat ćemo se bez diskriminacije i bez mržnje, bez pristanka na poniženja“, rekao je predsjednik vlade.

"Srbiju nikad nećete moći gaziti ni ponižavati"

Poručio je da na tablicama srpskih vrijednosti neće biti mjesta za priče o srpskim i nesrpskim čokoladicama, niti za bajke i "izmišljene priče o glupim manjinama koje krnje ugled" Hrvatske, aludirajući na rezultate u Hrvatskoj o testiranju učenika PISA.

"Nikada na toj tablici vrijednosti, u srpskim grudima i srcima ništa neće kucati za fašizam. Uvijek ćemo se fašizmu na svakom mjestu gde god ga vidjeli i osjetili suprostavljati, kao što smo činili u prethodnom stoljeću", rekao je Vučić.

"Srbiju nikad nećete moći gaziti ni ponižavati", rekao je, ponavljajući da je to njezina "tablica vrijednosti" s kojom se ušlo u pregovore.

"Nadamo se da ćemo s njom izići, nadamo se da ćemo izići kao članica EU, ali i ako se to ne dogodi bit ćemo moderna država, imati europske vrednsoti, ali bit ćemo zemlja koja nije pogazila svoje vitalne principe i interese", poručio je srbijanski premijer.

Plenković razgovarao s Bidenom

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je telefonom s američkim potpredsjednikom Joe Bidenom o euroatlanskim integracijama Zapadnog Balkana, priopćila je Bijela kuća u utorak, na dan kada je Hrvatska blokirala otvaranje jednog poglavlja u pregovorima Srbije s EU-om.

U priopćenju se kaže da su Biden i Plenković razgovarali o važnosti euroatlanskih integracija svih zemalja na Zapadnom Balkanu.

"Čelnici su se suglasili da će napredak prema tom cilju pridonijeti miru, stabilnosti i napretku cijele regije", kažu u Bidenovu uredu, ne navodeći pojedinosti.

Aleksandar Vučić zahvalio je Slovačkoj na zalaganju da se otvore tri poglavlja, kao i SAD-u, rekavši da je Biden u utorak poslijepodne razgovarao telefonom s hrvatskim predstavnicima, napominjući potrebu da se poglavlje otvori, prenijela je agencija Tanjug.

Predstavnici hrvatske vlade zasad nisu bili dostupni za komentar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene