Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović premjestila je svoj ured od 5. do 7. prosinca u Sisačko-moslavačku županiju. U pozdravnom govoru, upozorila je na probleme s kojima se nosi ta županija te uputila i novu kritiku Vladi.

Galerija


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i u Sisačko-moslavačkoj županiji istaknula je demografski problem, kao jedan od najvećih. Smatra da mlade treba privući nazad u matičnu županiju.

Vezani članci Z. Milanović, K. Grabar-Kitarović, M. Škoro Milanović će za izbore iz proračuna dobiti 1,2 milijuna kuna, Grabar-Kitarović više od milijun, a ni Škoro ne ostaje praznih ruku Novac (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Kako do više beba: Ova istarska mjesta imaju recept koji treba samo – prepisati

"Posebno je važno mlade koji odlaze na studij i školovanje u Zagreb ili drugdje, motivirati na povratak i zapošljavanje u županiji", naglasila je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je podsjetila da je Sisačko-moslavačka županija bila jedna od najteže pogođenih u Domovisnkom ratu, a nakon njega pretrpjela je i gospodarsku devastaciju.

"Kad nestane div kakva je bila željezara, kad je u problemima rafinerija, onda to izravno ili neizravno pogađa svaku obitelj u gradu i okolici", poručila je Predsjednica.

Grabar-Kitarović pozdravila je donošenje državnog proračuna i uspjehe u gospodarskoj politici na makroekonomskoj razini, no onda je uputila i novu kritiku Vladi. Prije toga, posebno je istaknula pozitivnom odluku o dodjeli besplatnih udžbenika svim osnovnoškolcima u Hrvatskoj. "To je konkretna demografska mjera i mora ih biti više", dodala je.

"Unatoč uspjesima na makroekonomskim razinama, na mikroekonomskim sve su veće pukotine, koje prijete stabilnosti cijele društvene zgrade. Nažalost, jedan od najvećih egzodusa, događa se upravo u Sisačko-moslavačkoj županiji", rekla je Predsjednica te dodala kako se očito mora promijeniti razvojna paradigma, jer se stanovništvo i gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj koncentriraju svega na nekoliko gradova.

"Zašto taj ljudski kapital ne uspijevamo mobilizirati i za gospodarski uspjeh? Zašto izrađujemo brojne razvojne strategije koje ne primjenjujemo, dok nam istodobno ljudi odlaze u svijet? Držim da je problem, ali i rješenje prije svega u sferi političke volje", kaže Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako je što prije potrebno utvrditi "ambiciozan zakonski okvir" jačanja regionalnog razvoja Hrvatske, kao ključnog pitanja budućnosti države.

Predsjednica je istaknula da je za zaustavljanje iseljavanja i iz Sisačko-moslavačke županije, potrebno dovesti nove investicije i zaposliti stanovništvo te omogućiti i veća primanja.

"Živjeti i raditi u Glini, Petrinji ili Kostajnici, nije isto kao živjeti u Zagrebu. Stoga, stimulacija i pomoć države ne smiju izostati", smatra Predsjednica.

Grabar-Kitarović kaže kako treba dovršiti i izgradnju autoceste do Siska. "Slikovito rečeno, ona sad ne vodi nikuda", dodala je.

Predsjednica očekuje i rješenje poslovanja Rafinerije, na način da se uvaže interesi svih strana u tom procesu, od radničkih, preko Ininih do državnih interesa.

5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje