Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako bi im život bio lakši

5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje

I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock)
I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock) Thinkstock
Aktualno Galerija I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock) I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock Društvene mreže pomažu pripadnicima starije dobi smanjiti osjećaj usamljenosti Društvene mreže pomažu pripadnicima starije dobi smanjiti osjećaj usamljenosti Foto: Getty Online kupovina sve praktičnija Online kupovina sve praktičnija Foto: Getty Digitalne knjige Digitalne knjige Foto: Getty +0 Pomozite roditeljima Galerija 1/5 >>
Iako su roditelji sigurno mudriji od djece, u jednom teško mogu nadmašiti mlađe generacije. Ako ih podučite korištenju novih tehnologija i mobilnih aplikacija, mogli bi vam biti vječno zahvalni. Vi ćete učiniti dobro djelo, a oni će jednostavnije živjeti.

 

Vrijeme je da vaši roditelji zaborave strah od tehnologije. Poznavanje pametnih telefona i korištenja gadgeta danas mogu znatno olakšati život. Ako se odlučite svoje roditelje naučiti ovih pet stvari, budite spremni na brojna potpitanja, ponavljanja i naoružajte se strpljenjem.

1. Online kupovina

Kupovina nikad nije bila jednostavnija i praktičnija. Roditeljima možete objasniti kako će im internetska kupovina uvelike štedjeti vrijeme i da je sve zbog čega smo prije morali izlaziti iz kuće, sjedati u automobil, tražiti parking, čekati u redovima na blagajni, danas dostupno doslovno u nekoliko klikova. Ono što bi ih moglo mučiti jest razina sigurnosti. Pomozite im i da otvore račun (prepaid karticu) na kojem ne mogu u minus i koji omogućava da potroše samo onoliko koliko je na kartici. Na taj će način roditelji ipak imati više povjerenja u tehnologiju s kojom nisu odrastali. Prilikom nekoliko prvih kupovina preko interneta budite uz njih kako biste im mogli odgovoriti na sva pitanja. Moglo bi im se svidjeti kada otkriju da je pri online kupovini često moguće ostvariti popuste te da mogu pronaći artikle kojih nema u prodavaonicama.

2. Mobilna bankovna aplikacija

Za mnoge pripadnike starije generacije odlazak u banku ponekad je i vrsta izlaska. Ako ih naučite kako baratati sigurnom i jednostavnom mobilnom bankovnom aplikacijom, to ne znači da će vaši roditelji u potpunosti moći zaboraviti na šetnju do poslovnice. Ipak, aktiviraju li mobilnu bankovnu aplikaciju, život će im se uvelike pojednostaviti. U svakom trenutku moći će provjeriti stanje na računu i time će sigurno izbjeći pokoju neugodnost. Aktivacija aplikacije omogućit će im uvid u sve račune i više se nikada neće naći pred blagajnom u strahu od toga imaju li dovoljno novca na računu ili ipak ne. Lakše će pratiti svoj financijski dnevnik jer se sve nalazi na jednom mjestu – svi računi, sve transakcije, obveze po kreditima ili informacije o trajnim nalozima.

Budući da je i ovo tehnologija uz koju vaši roditelji ili bake i djedovi nisu odrastali, sigurno će postavljati pitanja o sigurnosti. Svakako im objasnite da su zaštita podataka i sigurnost prioritet svake banke, a ako ih budu zanimali detalji, ovo je mjesto na kojem možete potražiti više informacija. Vaše bi roditelje posebno mogla oduševiti jednostavnost plaćanja računa. Dovoljno je da im jednom pokažate kako ispravno fotografirati 2D bar-kod i sigurno će se zaljubiti u brzinu i mogućnost da to mogu odraditi bilo kada – iz kreveta, vozeći se javnim prijevozom ili prije početka omiljene serije. Činjenicu da mobilnu bankovnu aplikaciju vole baš svi koji je isprobaju potvrđuje i podatak Zagrebačke banke prema kojem je vidljivo da se u godinu dana 33 % više klijenta odlučlilo aktivirati i redovito koristiti aplikaciju m-zaba.

3. e-Građani

Državni sustav e-Građani virtualno je mjesto kojem mogu pristupiti svi koji imaju elektroničku osobnu iskaznicu. Naučite li koristiti svoje roditelje ovu uslugu, oni će imati nadzor nad brojnim elektroničkim uslugama poput brzog nabavljanja izvoda iz matične knjige rođenih, vječanih ili knjige državljana. Zatim, dostupna im je mogućnost za predaju izrade putovnice, mogu naručiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, provjeriti uplaćene doprinose u drugi stup mirovinskog osiguranja i brojne druge potvrde za koje su prije morali stajati u redovima, popunjavati obrasce i trošiti vrijeme koje mogu provesti kvalitetnije, npr. igrati se s unucima.

4. Društvene mreže

Za očuvanje vitalnosti iznimno je važno druženje sa svojom generacijom prijatelja. Nažalost, u mnogim sredinama, pogotovo onim ruralnim, mogućnosti za hobije i društvene događaje svedene su na minimum, a pripadnici starije dobi mogli bi pronaći utjehu na društvenim mrežama. Facebook koji koristi veliki broj mladih ljudi sve češće privlači i starije generacije. Tamo je moguće pronaći utjehu tijekom virtualne razmjene iskustva s liječnicima koji aktivno odgovaraju na upite upravo na spomenutoj mreži. Također, društvene mreže pomažu pripadnicima starije dobi smanjiti osjećaj usamljenosti, a ujedno su i velika platforma za pronalazak novih interesa i povezivanje s istomišljenicima. Uvodite li svoje roditelje u virtualni svijet društvenih mreža, svakako im objasnite pravila ponašanja i skrenite pažnju na brigu o privatnosti.


5. Digitalne knjige

Mnogima se želja za čitanjem javi tek u trećoj dobi i to ne bi trebalo ignorirati. Objašnjavanjem postupka kako do bogate digitalne riznice vašim roditeljima više ne bi trebalo biti dosadno. Krenu li na godišnji odmor, više ne moraju nositi hrpu knjiga, već samo jedan gadget koji stane u torbu za plažu, a lakši je od boce vode. Digitalne knjige mogu se čitati na pametnim telefonima, e-čitačima i tabletima uz odgovarajuću aplikaciju. Vaš je zadatak pomoći im u odabiru pravog uređaja i aplikacije. Obratite pozornost na vrstu baterije, veličinu uređaja i dostupnost naslova. Nakon što to riješite, uživanje u svijetu mašte može početi.

Upustite li se u pustolovinu otkrivanja digitalnog svijeta svojim roditeljima, u početku ćete vjerojatno potrošiti dosta vremena, no rezultat ćete sigurno cijeniti. Zaokupite li ih virtualnim mogućnostima, na kraju, možda i vama ostane više vremena za vas.

 

Pročitajte i ovo Dječak ubio roditelje i teško ranio sestru uhićen je Dječak ubio roditelje i teško ranio sestru pa zvao policiju i izmislio suludu priču Ilustracija Uzorno ponašanje Tata i mama prijavili dijete policiji i zaradili pohvalu: "Zaista su dali primjer"

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene