Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica u Koprivnici:

"Demografska kriza eskalirala je i zbog nekritičke politike štednje tijekom krize"

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je privremeni Ured Predsjednice Republike u zgradi Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici.

Tom je prilikom istaknula kako se, unatoč snažnom gospodarskom potencijalu, iz ove županije lani se iselilo gotovo 900 ljudi.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Priuštivi najam Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer nemaju gdje živjeti: Evo kako će to riješiti oporbenjaci ako dođu na vlast Rasprava u Saboru - 3 rasprava u saboru Jesu li vladajući nešto napravili? "Demografski tonemo, vladina strategija je mrtvo sovo na papiru"

"S gledišta populacijskog potencijala to je puno jer je riječ o mladim ljudima.To je znak da s mjerama koje će porezno rasteretiti gospodarstvo i donijeti nove investicije, moramo raditi na mjerama koje će stimulirati rađanje te olakšati skrb o djeci. Demografsko pitanje je pitanje svih pitanja. Demografska kriza djelomično je eskalirala i zbog naše nepripremljenosti za ulazak i EU, kao i nekritičke politike štednje tijekom kriznih godina kada su se u manjim sredinama ukidali sudovi, pošte, željezničke linije i ispostave državnih institucija. Uštede su bile minimalne, a štete ogromne“, kazala je Predsjednica.

Poručila je kako je to u ljudima stvorilo dojam marginaliziranosti u odnosu na velike gradove te povećalo nepovjerenje u državu.

„Vjerodostojnost države izražava se i potvrđuje brigom o manjim i malim sredinama. Treba zadržati ispostave državnih institucija i u manjim mjestima“, kazala je Predsjednica i naglasila da je decentralizacija nužna za gospodarski razvoj.

Predsjednica je u Koprivnici naglasila važnost Podravke kao hrvatskog brenda koji odlikuje prepoznatljiva kvaliteta prehrambenih proizvoda.

"Kad sam bila u inozemstvu, bilo mi je drago vidjeti te proizvode i bila je to topla poveznica s domovinom", izjavila je Predsjednica.

Predsjednica će održati sastanak sa čelnicima Županije, zastupnicima u Hrvatskom saboru te gradonačelnicima i načelnicima općina u toj županiji i susresti se s prorektorom Sveučilišnog centra Koprivnica Marijem Tomišom i dekanicom Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marijanom Ivanek Martinčić.

Organizirat će prijam predstavnika braniteljskih udruga s područja županije, a zatim će s predstavnicima braniteljskih udruga položiti vijenac i zapaliti svijeću poginulim braniteljima iz Domovinskog rata na Spomenik hrvatskoj slobodi.

Posjetit će Gimnaziju "Fran Galović" i tvrtku Podravka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene