Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSJEDNICA ODALA POČAST

Nakon ratnih strahota Škabrnja se izdigla iz pepela: Škole pune djece i bogati poljoprivredni potencijal

Kolinda Grabar-Kitarović u Škabrnji (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović u Škabrnji (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kolinda Grabar-Kitarović u Škabrnji (Foto: Dnevnik.hr) Kolinda Grabar-Kitarović u Škabrnji (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Pale se svijeće u Škabrnji (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Dan uoči obilježavanja 26. obljetnice pada Škabrnje to je ravnokotarsko mjesto posjetila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar-Kitarović je odala počast žrtvama na spomen-obilježju masovne grobnice, kao i na mjesnom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Polaganje vijenaca Predsjednica zbog bure odgodila odlazak u Škabrnju Slika nije dostupna 24. godišnjica stradanja General Gotovina se poklonio žrtvama, u Škabrnju stiglo 10 tisuća ljudi

U napadu agresora Škabrnja je u jednom danu izgubila 48 civila i 15 branitelja, a do kraja rata broj žrtava je porastao na 86. Unatoč velikoj tragediji, Škabrnja je obnovljena i danas se može pohvaliti dobrom demografskom slikom.

"Koliko god je tužno kad odajete pijetet žrtvama Škabrnje, kako civilima, tako i braniteljima, ipak ne možete biti i radosni jer život se vratio u Škabrnju i život ovdje cvjeta u Škabrnji. Vidite ovu djecu koliko su veseli i zato ta žrtva koja je položena '91. nije nikako bila uzalud. Bila je upravo za ovu budućnost Hrvatske", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

"Škola puna učenika"

Budućnost malog ravnokotarskog mjesta čini škola puna učenika, koja je prije nekoliko godina proširena.

„Naša škola ima ove godine 205 učenika. Zasada možemo biti zadovoljni s brojem učenika. Ja se nadam da će tako i ostati“, kaže Marin Pavičić, ravnatelj OŠ Vladimira Nazora Škabrnja

No, dobar prirodni prirast potrebno je zadržati. Škabrnja je oduvijek bila poznata kao poljoprivredna riznica. Iako u manjoj mjeri, mještani se većinom poljoprivredom bave i danas.

Ostati u rodnom kraju i živjeti od svog rada to je vrijednost koja se nastoji usaditi mladim generacijama. Učenička zadruga upravo zato ima poljoprivredni temelj.

„Oni mogu zaista puno pridonijeti na toj eko proizvodnji koja je cijenjena u svijetu i koja bi im mogla pomoći u razvijanju poduzetničkog razmišljanja“, kaže Ivana Ražov, voditeljica zadruge „Maslina“.

Škabrnja se uzdignula iz pepela

Nakon ratnih strahota, Škabrnja se uzdignula iz pepela. A ovo su generacije koje joj imaju priliku dati novi i ljepši život.

Iz Škabrnje se u Dnevniku Nove TV uživo javio reporter Šime Vičević.

„Od ulaza u mjesto do glavnog trga u Škabrnji, duž ulice mještani su postavili zapaljene svijeće, a u zrak je pušteno i 86 svjetlećih lampiona u spomen na 86 žrtava. Sutra ujutro kreće kolona sjećanja, počast će biti odana na spomen obilježju masovne grobnice, kao i na mjesnom groblju. S obzirom da će biti u Vukovaru, predsjednica Republike, kao i predsjednici Vlade i Sabora ovdje će sutra poslati svoje izaslanike. Najavljeno je i nekoliko ministara i saborskih zastupnika. Iako se vrlo odano klanja žrtvama, Škabrnja je danas otvorena budućnosti. Optimizam leži u školi punoj djece i potencijalu za poljoprivrednu proizvodnju. Slika je to jedne nove Škabrnje, mjesta koje je bilo doslovno sravnjeno sa zemljom“, izvijestio je Vičević.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene