Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zasluženo mjesto u povijesti Hrvatske

Predsjednica Grabar-Kitarović odlikovala 1. Hrvatski gardijski zbor za hrabrost i junaštvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u četvrtak Redom kneza Domagoja Prvi hrvatski gardijski zbor - za iskazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, naglasivši da je postojba bila stremljenje izvrsnosti i isticanje hrvatskog vojničkog povijesnog nasljeđa, a nastavila je živjeti u Počasno-zaštitnoj bojni

Izrazivši zahvalnost ovoj postrojbi Predsjednica je podsjetila da je tada zapovjednik 1. Hrvatskog gardijskog zbora ujedno obavljao i dužnost čelnika Stožera osiguranja Ureda za nacionalnu sigurnost, čime je zadaća Zbora još dodatno proširena i dodijeljena mu je odgovornost koordinatora svih mjera sigurnosti i zaštite državnih dužnosnika u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Odlikovanje branitelja - 1 Nakon 30 godina Predsjednik Milanović odlikovao branitelje: "Ovo je malen, ali i velik dug časti koji Hrvatska ima prema vama" Slika nije dostupna Red Nikole Šubića Zrinskog Predsjednica uručila odlikovanje majci Josipa Jovića: 'Dao je život braneći Hrvatsku'

Uz ovu zaštitnu ulogu, 1. Hrvatskom gardijskom zboru je povjerena i ona najvidljivija, iznimno značajna zadaća u ceremoniji i državnom protokolu. Obavljajući tu zadaću postao je odrazom hrvatske vojničke izvrsnosti, ali i povijesnog vojnog nasljeđa koje je postalo sastavnim dijelom, dušom ove postrojbe, kako kroz povijesne odore pripadnika Počasne satnije, tako i pridruživanjem brojnih povijesnih vojnih postrojbi Zboru, rekla je hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH.

Zbor služio na ponos Oružanim snagama i Hrvatskoj i obavljao najzahtjevnije zadaće

Istaknula je kako dodjelom odlikovanja Reda kneza Domagoja odajemo dužnu počast tome razdoblju i ponovno potvrđujemo privrženost nasljeđu 1. Hrvatskog gardijskog zbora, koji dobiva svoje zasluženo mjesto u slavnoj vojnoj povijesti Hrvatske.

Zbor je tako zaista služio na ponos Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj, dodala je.

Od osnivanja odlukom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 1994. godine, do ukidanja 2000. godine, Zbor je obavljao najzahtjevnije zadaće, uvijek i bez iznimke na najvišoj razini profesionalizma. Stoga ovo odlikovanje prima i više nego zasluženo, kao odraz dubokog poštovanja i zahvalnosti koju država duguje 1. Hrvatskom gardijskom zboru, a koju i ja kao predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica oružanih snaga dijelim, naglasila je Grabar Kitarović.

Zbor raspušten 2000. i marginalizirana izvrsnost njegovih pripadnika

Nažalost, naglasila je predsjednica Republike, povijest 1. Hrvatskog gardijskog zbora je prekratko trajala i okončana je raspuštanjem ove postrojbe i kasnijim nepotrebnim i neopravdanim marginaliziranjem njezine uloge i izvrsnosti njezinih pripadnika.

Zadaće zaštite Predsjednika Republike i ceremonijalne dužnosti tada je preuzela Počasno-zaštitna bojna, koja ih i danas obavlja. Zaslugom pripadnika ove postrojbe, koji su nastavili časno i uzorno obnašati svoje dužnosti, duh Zbora – stremljenje izvrsnosti i isticanje hrvatskog vojničkog povijesnog nasljeđa – nastavio je živjeti u Počasno-zaštitnoj bojni, zaključila je.

Pripadnici Zbora bili uz predsjednika Tuđmana kada je Jugo vojska pripremala vojni udar

Bivši zapovjednik Zbora, umirovljeni general pukovnik Mile Ćuk zahvalio je predsjednici Republike na odličju, podsjetivši da je 1. travnja 1994. godine odlukom prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana osnovan 1. Hrvatski gardijski zbor u kojeg su ušle elitne postrojbe Oružanih snaga RH i policije. Zbor su činili isključivo dragovoljci koji su bili vođeni domoljubljem i umrijeti za hrvatsku domovinu naglasio je general Ćuk, dodavši da su neki od njih bili uz prvog predsjednika dr. Tuđmana još 1990. kada ja na njega pokušan atentat te u siječnju 1991., kada je pripreman vojni udar od strane agresorke Jugoslavenske vojske (JNA).

Poručio je da je to doista bila Nacionalna garda popunjena s najboljim braniteljima te ponos Hrvatske vojske, te podsjetio na slogane zbora a to su - "Štit i dika" te "Zajedničkim snagama".

General Ćuk: Nakon smrti dr. Tuđmana brutalni napadi i laži o 1. Hrvatskom gardijskom zboru

General Ćuk ocijenio je da se nakon smrti predsjednika dr. Tuđmana sve nevolje i zlo srušilo na njih, te podsjetio da su tada bili napisi u medijima kako 'zapovjednik i njegov zbor neće priznati novu vlast', a što je bila, kako ističe, "velika laž".

Postali smo meta brutalnih napada i nepravde te trpili strašne laži koji su se nepovoljno odrazili na ovu postrojbu i na kraju, kazao je, general Ćuk, "tom lažnom kampanjom uništene su brojne vojne karijere pripadnika 1. Hrvatskog gardijskog zbora.

"Pokušaj da nas se izbriše iz sjećanja, da se izbjegava i spomen imena naše postrojbe i naše zasluge, iza nas su, a ovaj dan i ovaj događaj vjerujem to potvrđuju", zaključio je general Ćuk prilikom dodjele odličja Reda kneza Domagoja 1. Hrvatskom gardijskom zboru za hrabrost i junaštvo u obrambenom Domovinskom ratu.

Prošli tjedan hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je Prvi hrvatski gardijski zdrug i Specijalnu postrojbu Ministarstva obrane - bojnu "Zrinski“ za iskazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu te pripadnike Zdruga Marijana Bišćana i Marka Matasa za junački čin u Domovinskom ratu. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene