Dio brendiranja države svakako su i predsjednička odličja i priznanja. Hrvatska bi uskoro trebala imati novi orden - velered koji će nositi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Prvi velered bit će dodijeljen kardinalu.

Galerija


Velered Franje Tuđmana, novo predsjedničko odlikovanje, trebalo bi se dodijeliti 10. prosinca. Inicijativa je to predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je to predložila na 97. rođendan prvog hrvatskog predsjednika.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović u Velikom Trgovišću Grabar-Kitarović oplela po Škori: "On narodni čovjek? Ma dajte, molim vas. Malo morgen!" Franjo Tuđman, arhiva (Foto: AFP) Novo visoko državno odlikovanje: Sabor potvrdio uvođenje Velereda Franje Tuđmana

Iz Ureda predsjednice već su potvrdili i da će prvi velered Franje Tuđmana biti posmrtno dodijeljen kardinalu Franji Kuhariću. Njemu u čast, u njegovu rodnom mjestu Pribić Crkveni podignut je i spomenik.

Ovo odličje pripada među najviša odlikovanja koja se dodjeljuju državnim poglavarima i visokim dužnosnicima. Dosad su ih, od domaćih političara, dobivali Stjepan Mesić, Vladimir Šeks, Ivica Račan i sam Franjo Tuđman, kojem su posmrtno dodijeljena dva velereda.

"Ja sam od '91. do '95. godine dobio niz najznačajnijih i najvažnijih priznanja. To je jedan neizmjerni ponos jer čovjek u tim trenucima osjeća da je vrijedilo živjeti", priznao je u telefonskom razgovoru Vladimir Šeks, jedan od dobitnika nagrade.

U Uredu predsjednice kažu da znaju tko će kreirati novi orden, ali da ne žele otkriti ime dok izmjena Zakona ne prođe saborsku proceduru. Da je riječ o izazovnom zadatku, potvrđuje i akademski kipar Kruno Bošnjak, koji je kreirao sedam različitih predsjedničkih odličja.

"Ja sam imao čast da sam mogao riješiti sva načela i sadržaje direktno s predsjednikom Tuđmanom", rekao je Bošnjak.

Izabrati pravi izgled za novi orden složen je zadatak, ali baš zato, dodaje Bošnjak, ima povijesnu težinu.

"Mi smo radili ordene koji afirmiraju suvremenu samostalnu državu sa svim sadržajima kojima je nama umjetnicima omogućeno da možemo to predstaviti", dodaje Bošnjak.

Velered Franje Tuđmana trebao bi se dodjeljivati svim građanima za promicanje državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, kao i promicanje nacionalnog zajedništva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr