Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Raste pritisak na zelenu granicu između Hrvatske i Srbije. Pokušaji nezakonitih prelazaka sve su češći, pa istok vrvi policijom.


Pred vratima Hrvatske je 7000 migranata, koje na zapadu čekaju ograde. Naše Ministarstvo unutarnjih poslova o svemu šuti.

Vezani članci Tena Šimonović Einwalter Pučka pravobraniteljica o presudi o smrti male Madine: ''Treba mijenjati sustav, o tome je govorio i Božinović'' Slika nije dostupna IZBJEGLICE U HRVATSKOJ Ostojić: Imamo potpunu kontrolu

Mještani Tovarnika viđaju ih sve češće. Policija ne otkriva detalje, no mještani tvrde - migranti su viđeni i u samom selu, a manja skupina prije nekoliko dana je i uhićena.

"Mještani viđaju migrante i čujem u razgovoru s policijom da je bilo nekih naguravanja", kaže Ruža Veselčić Šijaković, načelnica općine Tovarnik.

Hrvatsku granicu migranti i izbjeglice pokušavaju prelaziti noću i to kroz kukuruze zbog čega su po poljima pojačane aktivnosti policije. Patrole su i po cestama, vinogradima, u šumama te uz željezničku prugu.

S druge strane granice Europu čeka 7000 ljudi.

"Ako to navali mi nećemo ništa riješiti s ovim što imamo tu policije, to će morati doći i vojska", smatra Mario Kovačić, mještanin Tovarnika.

Policija o svemu šuti, a tehnički ministar unutarnjih poslova ponavlja da je stanje stabilno. U Tovarniku kažu - isto je bilo i prošle godine, a onda je uslijedio kaos.

"Mi smo tampon zona uvijek bili i ostali, ovdje će se tu malo nagomilati dok ne smisle neki malo bolji plan", smatra Danijel Čelić, mještanin Tovarnika.

U lanjskom izbjegličkom valu u Tovarniku je stradala infrastruktura, a država je ostala dužna 50 tisuća kuna. Plan, u slučaju novog otvaranja Balkanske rute, nije poznat. Izostao je i odgovor na naš upit s kojim se brojem migranata Hrvatska sada suočava.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju