Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Načelnica s APN-ovim stanom

HDZ-ova načelnica bit će prijavljena DORH-u, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet

Nižu se problemi za načelnicu Općine Lovreć, koja je za stan u Zagrebu uzela subvencionirani kredit.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa otvorilo je predmet protiv načelnice Lovreća Anite Nosić

Pročitajte i ovo Mario Banožić Slušanje na vlastitu odgovornost "HDZ i Bane kradu na sve strane": Pogledajte kako se SDP sprda s ministrom na TikToku Ilustracija Kupnja stana ili kuće Požurite! Zadnji dan zaprimanja prijava u APN-u: "2080 zahtjeva je već obrađeno"

"Povjerenstvo će ispitati je li postupanjem navedene dužnosnice prilikom promjene boravišta sa svrhom odobravanja subvencioniranog kredita došlo do povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa", navelo je Povjerenstvo.

Nosić je preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) uz državnu subvenciju prije dvije i pol godine kupila stan u Zagrebu, otkrila su 24sata. U HPB-u je digla kredit od 80.000 eura. Mjesečna rata kredita je 3536 kuna, a država joj prve četiri godine trebala plaćati pola rate, svaki mjesec 1768 kuna.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prijavit će slučaj HDZ-ove načelnice Lovreća Anite Nosić Državnom odvjetništvu.

"Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Temeljni cilj mjere je pomoć mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma. Eventualno postojanje bilo kakvih nepravilnosti u postupcima dodjele subvencija stambenih kredita kao i postupcima formiranja lista za POS stanove potpuno je neprihvatljivo.

Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu.

Nakon dovršetka interne revizije, rezultate ćemo proslijediti nadležnim institucijama te informirati javnost", navodi se u priopćenju MInistarstva graditeljstva.

Nosić ne živi u Zagrebu, već u obiteljskoj kući u Lovreću. Nakon otkrića 24sata uslijedio je nevjerojatan slijed događaja. Doznalo se da je Nosić ipak prijavljena u Zagrebu, i to od prosinca 2018., godinu dana nakon što je potpisala ugovor s APN-om. 

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, trenutkom promjene prebivališta Nosić više nije mogla biti načelnica. Iz Ministarstva graditeljstva potvrdili su da će morati vratiti i ostatak glavnice kredita za stan i dosad isplaćene subvencije jer se u stan nije prijavila u roku od 30 dana, kako je propisano. 

Postoji mogućnost da se protiv nje podigne i kaznena prijava jer je više od godinu dana načelnica bila nezakonito.

Anita Nosić stan je kupila u Španskom, u susjedstvu Milijana Brkića. Njezino ime spominjalo se među imenima četiriju žena zbog kojih je DORH otvorio istragu protiv Brkića i njegova brata. Brkiće se sumnjičilo da su ženama nezakonito presretali komunikaciju, ali se na kraju odustalo od optužnice.

Ministarstvo uprave oglasilo se o prebivalištima načelnice Općine Lovreć

Ministarstvo uprave odgovorilo je na upit vezan za promjene prebivališta Anite Nosić.

"Ukazujemo da će slijedom nastalih saznanja vezano uz predmetno, Ministarstvu uprave bez odlaganja, a u svrhu točnog i nedvojbenog utvrđivanja svih relevantnih činjenica, službenim putem zatražiti od Ministarstva unutarnjih poslova dostavu uvjerenja o prebivalištu iz kojeg je vidljiv tijek eventualnih odjava i prijava prebivališta za vrijeme obnašanja mandata općinske načelnice Općine Lovreć.

Sukladno zakonu, odjava prebivališta s područja jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave razlog je za prestanak mandata općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana po sili zakona.

Koristimo priliku podsjetiti na slučajeve općinskog načelnika Općine Kistanje i općinskog načelnika Općine Biskupija koji su tijekom 2011. godine također odjavili prebivalište s područja svojih općina čime im je sukladno zakonu, mandat prestao po sili zakona.

Međutim, kako se do saznanja o istome došlo s protekom vremena, tek tijekom 2012. godine, svi zakonski rokovi za postupanje u konkretnim predmetima računali su se od dana službenog saznanja o odjavi prebivališta.

Nadalje, uvidom u registar birača utvrđeno je da je Anita Nosić upisana u registar birača u Opancima, općina Lovreć od 10. lipnja 2019.godine.

Upis je izvršen u registru birača prema mjestu prijavljenog prebivališta za općinu Lovreć, a na temelju službene obavijesti Ministarstva unutarnjih poslova pristigle elektroničkom razmjenom podataka putem uspostavljenog web servisa.

Nadalje, uvidom u registar birača utvrđeno je da je od 11. prosinca 2018. do 10. lipnja 2019. godine Anita Nosić bila upisana u registar birača na adresi u Zagrebu", stoji u odgovoru Ministarstva uprave.
 

Bačić: Ponašanje načelnice Nosić apsolutno je neprihvatljivo

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak kako je ponašanje načelnice Općine Lovreć Anite Nosić apsolutno neprimjereno te vjeruje da će stranačka tijela odlučivati o tome.

"Iz onoga što sam pročitao, to je apsolutno neprimjereno ponašanje. Neprihvatljivo mi je da sjajan zakonski model kako da mladi dođu do stana, kojeg sam ja autor, završi u ovakvoj aferi. Vjerujem da će nadležna stranačka tijela odlučivati o tome", istaknuo je Bačić.

Ministar Tomislav Ćorić kazao je kako je pitanje sankcija za Nosić pitanje za Predsjedništvo stranke i Časnog suda, čiji on nije član. Tvrdi da ne poznaje gospođu Nosić i da nije upoznat sa slučajem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene