Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenik vs povjerenika

Mimica: Komisija nije raspravljala o sankcijama Hrvatskoj; Reding: Raspravljala je!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pismu koje je poslao medijima, Neven Mimica kaže kako kolegij povjerenika nije raspravljao o Hrvatskoj, dok je povjerenica Viviane Reding potvrdila da je Europska komisija usvojila da će predložiti mjere protiv Hrvatske.

Hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica poslao je medijima pisano objašnjenje o prošlotjednom sastanku Komisije na kojoj je kolegij povjerenika podržao aktiviranje članka 39. iz hrvatskog pristupnog ugovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija iz Bruxellesa Europska komisija pozdravila promjene 'lex Perković', ali... Slika nije dostupna Poruka iz Bruxellesa 'Vaš se premijer igra sudbinom svih hrvatskih građana!'

'S obzirom na pogrešan dojam koji su pojedini napisi u medijima stvorili o navodnom prošlotjednom jednoglasnom usvajanju odluke Europske komisije o uvođenju zaštitnih mjera suspenzije korištenja sredstava schengenskog instrumenta za Hrvatsku zbog neusklađenosti hrvatskoga zakonodavstva s odredbama propisa o Europskom uhidbenom nalogu, želio bih pojasniti kako kolegij povjerenika Europske komisije prošli tjedan nije raspravljao niti je donio takvu odluku. Ova će tema u obliku informacije, bez predviđene posebne rasprave, biti stavljena na dnevni red kolegija povjerenika u srijedu, 18. rujna, s prijedlogom da Komisija započne postupak prethodnih konzultacija s državama članicama Europske unije o namjeri donošenja odgovarajućih mjera temeljem članka 39. Akta o pristupanju Hrvatske EU', kaže se u Mimičinoj pisanoj izjavi poslanoj iz njegova ureda u Bruxellesu.

>> VIDEO Milanović: Nema sankcija. NULA! Neću dopustiti da se Hrvatskom briše pod!

>> VIDEO Evo što je Reding odgovorila Vladi!

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding odgovorila je u petak hrvatskim novinarima na pitanje kako je tekao postupak na sastanku Komisije u petak i je li povjerenik Mimica glasovao za pokretanje postupka predviđenog člankom 39. 'U Komisiji obično ne glasuje, nego se odluke donose dogovorom. Ovaj predmet koji smo predstavili predsjednik Barroso, povjerenik Fuele i ja bio je toliko jasan da je dobio punu potporu kolegija', rekla je Reding.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu komentirao Mimičin položaj. 'Da sam ja na njegovom mjestu, ja bih se iz svega izuzeo. Ali, to je moje mišljenje', rekao je Milanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene