Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

'Lex Perković'

VIDEO Evo što je Reding odgovorila Vladi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding ponovila je da je Hrvatska izmjenama zakona kojim se regulira primjena europskog uhidbenog naloga izigrala povjerenje. Odgovorila je i kritičarima koji je prozivaju za političku pristranost.

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding na konferenciji za novinare održanoj u Bruxellesu odgovarala je na pitanja o sporu EK s Hrvatskom oko 'lex Perković'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrđeno u Bruxellesu 'Lex Perković' nije na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka Europske komisije Slika nije dostupna 'Prijeti nam velika šteta' Govor Ministarstva pravosuđa najblaže rečeno je krajnje nediplomatski

Ponovila je tvrdnje koje iznosi već neko vrijeme, a to je da je Hrvatska samo tri dana prije pristupanja EU izigrala povjerenje.

>> Milanović: Nema sankcija. NULA! Neću dopustiti da se Hrvatskom briše pod!

>> Pročitajte što su sve političari rekli o najavljenim sankcijama

>> Mimica: Komisija nije donijela odluku o sankcijama Hrvatskoj

Pojasnila je da Europska komisija još uvijek nije donijela nikakvu odluku o sankcijama, već da je na kolegiju povjerenika samo zaključeno da se pokreće procedura, koja počinje konzultacijama sa zemljama članicama. U tom smislu nije htjela govoriti o konkretnim mjerama koje bi mogle biti poduzete protiv Hrvatske.

Na novinarsko pitanje o kritičarima u hrvatskoj Vladi, koji joj spočitavaju da Lijepu našu tretira na nejednak način u odnosu na druge zemlje članice te da je pritom motivirana svojom političkom pripadnošću, Reding je odgovorila da su to sve besmislice.

'Jednostavno ne mogu odgovarati na svaku besmislicu koju netko negdje izgovori. Potpisala sam Poglavlje 23 pristupnog procesa s današnjom vladom, a ona je socijalistička ako se ne varam. Dakle, potpisala sam i pregovarala u zadnjoj etapi ulaska Hrvatske u EU s današnjom, ne bivšom vladom', kazala je Reding.

'Odluka da ne bude postpristupnog monitoringa također je donesena u to vrijeme, tako da ne razumijem o čemu je riječ, ali svjesna sam da unutarnji stranački razlozi nisu uvijek jako logični. Mogli biste se zapitati i zašto sam djelovala protiv Mađarske, koja koliko znam ima vladu članicu Europske pučke stranke. Ja jednostavno ne razumijem ovu besmislicu', zaključila je Reding.

Inače, valja napomenuti da su pristupni pregovori između Hrvatske i Europske komisije završeni posljednjeg dana lipnja 2011. godine, a pristupni ugovor je potpisan 9. prosinca 2011. godine. Na vlasti je u Hrvatskoj tada bila HDZ-ova koalicijska vlada na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor, koja je ugovor potpisala zajedno s predsjednikom Ivom Josipovićem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene