Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako Europska komisija odluči kazniti Hrvatsku zbog nepoštivanja propisa o europskom uhidbenom nalogu, te sankcije bit će provedene na fondu koji služi pripremi Hrvatske za što brži ulazak u Schengen i u kojem je planirano 243,7 milijuna eura.


'Vaš se premijer igra sudbinom svih hrvatskih građana koji očekuju ulazak Hrvatske u schengensku zonu ', rekao je jučer u Bruxellesu jedan dužnosnik Europske unije za Večernji list.

Vezani članci Slika nije dostupna Pročitajte što su sve političari rekli o najavljenim sankcijama Slika nije dostupna VIDEO Evo što je Reding odgovorila Vladi!

>> Europa očekuje 'brzu i bezuvjetnu' izmjenu zakona

Ako i kada EK odluči kazniti Hrvatsku zbog nepoštivanja propisa o europskom uhidbenom nalogu, odnosno 'lex Perković', te sankcije bit će na području iznimno važnog fonda koji služi pripremi Hrvatske za što brži ulazak u Schengen.

U toj stavki proračuna EU, poznatijoj i po engleskom izrazu 'Schengen facility', za Hrvatsku je ove godine rezervirano 40 milijuna eura, a od 2014. do 2020. dodatnih 203,7 milijuna eura. Ukupno 243,7 milijuna eura moglo bi, dakle, biti zamrznuto ne promijeni li Hrvatska zakon koji, kako naglašavaju u Bruxellesu, krši europske propise.

Ako se to zaista i dogodi, šteta za Hrvatsku bit će dvostruka: ne samo da će povući manje novca iz proračuna EU, nego će kasniti i njezin ulazak u schengensku zonu.

Izvor je dodao da svi u Komisiji koji su upućeni u proces pregovaranja i primanja Hrvatske u EU namjeravaju podržati potpredsjednicu Viviane Reding ako ona na kolegiju povjerenika predloži da se na Hrvatsku primijeni članak 39. zbog neispunjavanja obveza.

Ona je već ranije zaprijetila da će aktivirati članak 39. hrvatskog pristupnog ugovora koji predviđa 'odgovarajuće mjere', a pravni stručnjaci i eurobirokrati proteklih su tjedana proučavali koje bi to točno mjere mogle biti.

Pitanje hrvatskog zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga nije na dnevnom redu sljedećeg sastanka Europske komisije, koji se održava danas u Strasbourgu, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

'Mislim da to pitanje neće biti na sastanku kolegija povjerenika koji se održava u Strasbourgu. Prošli smo tjedan objasnili u kojoj smo sada fazi i to se do danas nije promijenilo. Očekujemo da Hrvatska ispuni ono što je rekla da će učiniti. Primili smo jamstva da će akcija biti poduzeta kako bi se ispunili naši zahtjevi i očekujemo da se brzo dogodi', rekla je Pia Ahrenkilde Hansen.

Prošli tjedan, glasnogovornik Komisije Olivier Bailly je rekao da Komisija od Hrvatske očekuje da 'brzo i bezuvjetno' uskladi svoj zakon o provedbi europskog uhidbenog naloga i u tome ima potporu cijele Komisije.

Povjerenica Reding je 4. rujna, poslala novo, treće po redu pismo hrvatskoj vladi, u kojem je izrazila 'čuđenje', što će prema pismu ministra pravosuđa Orsata Miljenića od 2. rujna, Hrvatskoj trebati 10 mjeseci da promjeni zakon, koji je donesen samo nekoliko dana prije ulaska u članstvo. Reding je u pismu rekla da će, ako ne dobije brzi odgovor od hrvatske vlade, razmotriti mogućnost uvođenja zaštitnih mjera predviđenih člankom 39 članka Ugovora o pristupanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju