Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traži objašnjenja

Povećali kvote gotovo za 100 posto: DNEVNIK.hr u posjedu oštrog pisma ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr)
Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
DNEVNIK.hr u posjedu je pisma koje je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poslala Ekonomskom fakultetu zbog njihova drastičnog povećanja upisnih kvota. Odgovor još nisu dobili.

Sveučilište u Zagrebu objavilo je 23. svibnja Natječaj za upis studenata za 2019./2020. u kojem je upisna kvota za Ekonomski fakultet 2545 mjesta. Prije dvije godine kvota je iznosila 1310, a lani 1610. Dakle u odnosu na prošlu godinu kvote su povećane za 935 mjesta, odnosno 58 %, a u odnosu na pretprošlu koja je i referentna godina, 1235 mjesta, odnosno čak 94 %.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga - 2 Četiri godine krađe Detalji skandala na fakultetu u Rijeci: Poznato s čime su muljali i za što su osumnjičeni bivši dekan i suradnici Davor Filipović Nastavlja s predavanjem Bivši ministar vratio se na fakultet: Odmah nakon smjene aktivirao staro radno mjesto

Ministrica Blaženka Divjak u pismu Ekonomskom fakultetu podsjeća da su, nakon analize potreba tržišta rada, u prosincu 2018. objavljene preporuke iz kojih proizlazi da na Ekonomiji treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih studenata.

''Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj registriranih nezaposlenih osoba s kvalifikacijama u visokom obrazovanjuu 2018. godini iznosio je 22.855, od čega je broj nezaposlenih osoba u polju ekonomije iznosio 3409, što čini 14,9 % od ukupnog broja nezaposlenih osoba s kvalifikacijama u visokom obrazovanju'', navodi ministrica u pismu.

Podsjeća i da Odluka Vlade o programskom financiranju visokih učilišta do 2022. propisuje da su uvećanja sredstava potrebnih za subvenciju participacije moguća samo u programima za koje postoji potreba na tržištu rada. To je moguće samo kad na burzi ima najviše 30 % od broja diplomiranih u prethodnoj godini. ''Nije jasno na temelju čega je moguće povećati upisne kvote'', rezolutno poručuje ministrica.

Ministrica Divjak u pismu je izrazila zabrinutost odlukom o povećanju kvota. Fakultetu je pisala i da je u postupku vanjskog vrednovanja kvaliteta nastave procijenjena kao upitna.

Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

''Uvažavajući nadležnost senata sveučilišta u odlučivanju i donošenju upisnih kvota, molimo da nam dostavite očitovanje o razlogu povećanja upisne kvote na Ekonomskom fakultetu'', zaključuje u pismu.

Pisma su još 4. lipnja poslana na adrese Sveučilišta u Zagrebu i Ekonomskog fakulteta, a kako doznajemo, Ministarstvo još nije dobilo odgovor.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene