Zaključavali su ga u WC i gurali mu glavu u WC školjku, zatvarali ga u ormarić, a znao je, priča, biti sav ispečen od radijatora. Molio ih je da prestanu, ali nisu.

Galerija


„Provjereno“ donosi potresnu ispovijest 10-godišnjaka, žrtve vršnjačkog nasilja u jednoj hrvatskoj školi koji je maltretiranje trpio duže vrijeme nadajući se da će proći, no jednog se popodneva sve prelomilo. Usred razgovora s majkom skočio je kroz prozor. Htio je, kaže, slomiti ruku ili nogu kako ne bi morao ići u školu.

Vezani članci Tito Gubić Ivana Zdravka Josipa Radoš i Ema Branica - 1 Bizarnije ne može: Križevi, vibratori i kipovi Gospe u kući u kojoj je boravio notorni Tito Gubić. Obitelj njegove žrtve još uvijek ne može do tijela Ljubica - 6 Na pažnju i dobrotu nije navikla, a onda su Ljubici ljudi pokazali kakva srca imaju: "U nekom trenutku pomisliš da više nema dobrih ljudi, ali ima ih"

Za „Provjereno“ progovara i njegova majka koja je prilikom jednog odlaska u školu odlučila poduzeti drastične mjere – pozvala je policiju i obavijestila Ministarstvo, no to je uzrokovalo još samo veće probleme.

„Na kraju je ispalo još veće nasilje i nastavila se tučnjava, guranje“, priča. U međuvremenu su vidjeli da dječak ima krv u stolici. „Pitala sam ga ide li na WC, pa mi je rekao da ne smije. Rekli su mu da ako uđe na WC, da neće ostati živ!“ ispričala je majka za „Provjereno“.

Nešto stariji od ovog dječaka, dvoje srednjoškolaca, svaki dan u ugostiteljsku školu u Zagrebu odlaze s metalnim šipkama i elektrošokerima. Policija njihovu školu nije posjetila samo jednom, što potvrđuje i ravnatelj škole, a potreba za intervencijom ima i 4 do 5 puta godišnje.

„Provjereno“ je kontaktiralo Ministarstvo obrazovanja gdje kažu kako nasilje u školama stagnira, a brojka slučajeva kreće se oko 120 na godinu. Kažu, postoje i stručno oformljeni timovi koji odmah reagiraju čim se preko online obrasca prijavi nasilje.

No prijavi li se uistinu svako nasilje u školama i što s onima koji su za njega znali, a nisu ništa poduzeli, pogledajte večeras u „Provjerenom“ u 22:45 na Novoj TV.