Specijalna bolnica u Gornjoj Bistri
Specijalna bolnica u Gornjoj Bistri Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dijelove Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri statičari su proglasili nedovoljno sigurnima, pa će dio malih pacijenata, njih 45, biti premješten u Ivanić-Grad, a oni koji trebaju intenzivnu skrb ostat će u prizemlju zgrade.


Među gotovo 2000 objekata koji su oštećeni u petrinjskom potresu je i Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra, čijih će 45 pacijenata biti premješteno u Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić-Gradu.

Vezani članci Gradnja kontejnerskog naselja u Glini Kontejnersko naselje u Petrinji primilo prve stanovnike, a za ono u Glini teren se još - ravna: "Pripreme traju od siječnja, presporo je" Branko Vidović i Domagoj Mikić - Kontejner - 5 Prvi građani preuzeli ključeve svojih privremenih domova u kontejnerskom naselju u Petrinji: ''Toplo je, a što je najvažnije - suho je''

"Premještaj pacijenata već je počeo, a do kraja dana u Naftalanu će ih biti 35, dok će se preostalih 10 preseliti već sutra", rekao je Renato Mittermayer, ravnatelj SB-a Bistra. Pacijenti koji trebaju kisik ostaju u bolnici, ali će se premjestiti u prostorije u prizemlju zgrade koje su statičari ocijenili kao najsigurnije.

Premještaj djece proveden je u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i osnivačem bolnice Zagrebačkom županijom jer su statičari ocijenili da pojedini dijelovi bolnice nisu dovoljno sigurni.

Vatrogasci su dronovima snimili krovište bolnice, na ulaznim vratima postavljene su skele, a tim statičara već izrađuje plan mjera ojačanja u prostorijama u kojima je to potrebno.

"Kada bolnica bude u potpunosti sigurna, onda ćemo vratiti naše pacijente", rekao je ravnatelj. Uz pacijente u Naftalan idu i djelatnici i ostalo osoblje na koje su djeca navikla, ali i radi specifične medicinske zaštite koju pacijenti trebaju.

Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra zdravstvena je ustanova koja pruža skrb najteže bolesnoj djeci u RH, a smještena je u dvorcu Oršić iz 18. stoljeća i trenutačno ima 103 pacijenta.

Iako je Zagrebačka županija osnivač bolnice, vlastitim proračunskim prihodima nije u mogućnosti realizirati gradnju nove bolnice za potrebe cijele RH. Upravo se zbog toga s resornim ministarstvom traži rješenje za izgradnju nove bolnice.