Strojevi ove hrvatske tvrtke prisutni su na čak pet od sedam kontinenata.

Galerija Tvornica komunalne opreme - 1 Tvornica komunalne opreme - 2 Tvornica komunalne opreme - 3 +1 Tvornica komunalne opreme - 4

Krenuli su iz garaže, a danas su jedan od vodećih proizvođača u ovome dijelu Europe. Ovo nije još jedna priča o IT industriji već proizvodnji strojeva i tehnologije za cjelogodišnje održavanje prometnica.

Vezani članci Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš otvorio je predstavljanje Analize Analiza HGK potvrdila: IT industrija perjanica je hrvatskog gospodarstva Regionalna hladanjača koja će se graditi u Slavoniji - 1 Investicija od 80 milijuna kuna: Slavoncima napokon ispunjavaju davno dano obećanje

Put nas je odveo u Kalinovac, malenu općinu u Koprivničko-križevačkoj županiji s velikim proizvodnim pogonom. Upravo je ondje smještena tvornica komunalne opreme, a ispod čekića nedavno im je izašao čistač ulica.

''Mi uvijek volimo reći za naše strojeve da kod nas u proizvodnji ulazi čelik, a izlaze gotovi proizvodi, odnosno strojevi u koja se u ovome slučaju možete čak i odvesti. Naš proizvodni proces sastoji se od nekoliko koraka, a u grubo se može reći od dvije komponente. Jedne proizvodimo sami, a druge koje kupujemo i ugrađujemo u naš finalni proizvod'', kazao je Ivan Franičević, predsjednik uprave tvornice komunalne opreme.

Rezanjem, savijanjem i zavarivanjem čelika, a potom strojnom obradom i površinskom zaštitom nastaju dijelovi koji sami proizvode. ''Primjerice za ovaj stroj nama je potrebno otprilike nekih dvjestotinjak sati za njegovu montažu, međutim za izradu komponenti unaprijed su potrebne stotine i stotine sati'', pojasnio je Franičević.

Opisao ga je kao stroj koji se sastoji od prednjih četki koje prikupljaju prašinu ili otpad na jedno mjesto. ''Ovdje je jedna velika turbina koja generira značajan usis, odnosno vakum, a ovo je spremnik smeća u koji se ovo sve prikupljeno smeće prikuplja. Koncept je u osnovi isti kao i svaki usisavač kod kuće samo puno veći, puno kompliciraniji i naravno i sigurno za korištenje u urbanim područjima'', istaknuo je Franičević.

Strojevi ove tvrtke prisutni su na čak pet od sedam kontinenata. ''Može se sada vidjeti na ulicama diljem Europe. Ovaj proizvod je predstavljen prvi puta krajem 2019. godine, a njegova prodaja počela je početkom 2020. godine'', pojasnio je Franičević.

Može ga se vidjeti i u Hrvatskoj. ''U Hrvatskoj ga se može vidjeti na nekoliko mjesta. Jedan od naših prvih kupaca, interesantno, je bila privatna kompanija koja ga koristi za održavanje svoga proizvodnog kruga, na što smo posebno ponosni'', istaknuo je Franičević.

Stroj je namijenjen za gradove i javne površine pa je i samim time relativno mali.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju