Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIRLJIVE SNIMKE

Pogledajte kako su se obožavatelji u hrvatskim gradovima uz pjesmu i pljesak opraštali od legendarnog Đorđa Balaševića

Aktualno Galerija Oproštaj od Balaševića, Zagreb Arena Oproštaj od Balaševića, Zagreb Arena Foto: DNEVNIK.hr Oproštaj od Balaševića, Zagreb Arena Oproštaj od Balaševića, Zagreb Arena Foto: DNEVNIK.hr Oproštaj od Balaševića, Zagreb Arena Oproštaj od Balaševića, Zagreb Arena Foto: DNEVNIK.hr Oproštaj od Balaševića, Zagreb Arena Oproštaj od Balaševića, Zagreb Arena Foto: DNEVNIK.hr +2 Oproštaj od Balaševića, Zagreb Arena Galerija 1/7 >>
Nakon vijesti da je Đorđe Balašević preminuo, Zagrepčani su mu iste večeri u Ilici odali počast. Dan kasnije, svijeće se i dalje pale. Okupljanja su navečer održana i u drugim gradovima, a neka, poput onog u Splitu, održana su u popodnevnim satima.

Zagrepčani se i danas opraštaju od Đorđa Balaševića, no ovaj put ne ispred Name u Ilici, već preko puta, na početku ulice Frane Petrića.

Pročitajte i ovo Svijeće na mjestu prometne nesreće u kojoj je poginula mlada rukometašica - 3 prometna nesreća u Dicmu Prizori koji slamaju srce: Mještani se opraštaju od mlade rukometašice koja je tragično izgubila život na cesti Slika nije dostupna SAD odaje počast žrtvama masakra na sveučilištu Virginija

U petak navečer je pred Namom ostavnuo natpis ''Bećarac'' kojim su Zagrepčani uputili pozdrav Đoletu, a i dan kasnije pale svijeće i nose cvijeće u Petrićevoj ulici za preminulog 68-godišnjeg kantautora koji je svojim djelima obilježio ne samo Novi Sad, već i cijelu regiju.

Danas u 16 sati održano je okupljanje na splitskom Peristilu. Njegovi dugogodišnji obožavatelji izvjesili su transparent u obliku majice na kojoj piše: “Nikad više optim(isti)”. ''Ti si bio svugde u mom svemu'', jedan je od transparenata koji je osvanuo na splitskom Peristilu.

Split pjesmom pozdravio Đoleta

Gromoglasni pljesak i osmjesi praćeni pjevanjem Balaševićevih stihova pokazuju Đoletovu jačinu, koja je ujedinila cijelu regiju. Stihovi su se nizali, od ''Devojke s čardaš nogama'', preko ''Olivere''.

I dok su neki sjedili pokraj transparenata i svijeća, mogli su se vidjeti i plišani zečevi, po kojima je Balašević poznat zbog svoje pjesme ''Neki novi klinci''. Peristilom je odjekivalo: ''Đole, Đole, Đole!''

Posveta pjesmom...

"Ja sam prvo bio fan Đorđa Balaševića i štovatelj njegovih pjesama, a onda sam imao privilegiju i čast jedno vrijeme biti na pozornici s njim. Prije svega sam bio sretan kao dio generacije koja je odrastala uz njegove pjesme, uz te fine poruke koje su te pjesme slale - ono sve što su propragirale ljubav, dobrotu, poštenje pa nadalje", kazao je Nikša Bratoš.

Oproštaj u Puli

"Pokušat ću barem na neki način živjeti ono što je on cijelo vrijeme propagirao, a to je - u ljudima prvo gledaš dušu, prvo gledaš srce, a pasoš ne gledaš nikad", dodao je Bratoš.

"Vjerujem da se netko poput njega teško može ponoviti i zato jedino što možemo - možemo biti sretni da smo živjeli u jednom vremenu u kojem je živio Đorđe Balašević", rekao je Petar Grašo.

Matija Dedić sjeća ga se još iz djetinjstva. Kada bi nedjeljom kod njih dolazio na ručak. "Bio sam klinac. Ja se Đorđa sjećam, on je bio u vojsci u Zagrebu i pošto ga je Arsen prigrlio kao mladog kantautora najboljega, kao recimo mladog sina, a Đorđu je Arsen bio ikona, inspiracija i sve, nedjeljom bi dolazio kod nas u vojničko odori ja ga se sjećam, na ručkove..."

Svijeće kao posljednji pozdrav

Večeras su se obožavatelji okupili i na željezničkoj postaji u Puli te zapalili svijeće. U 19 sati okupili su se i kod dvorane na Višnjiku, u Zadru, gdje je Balašević održao koncert 2017.

Posljednju počast velikom Đoletu odali su i Riječani, koji su na Korzu zapalili svijeće.

Uz njih, obožavatelji su pozdrav uputili i u Osijeku.

Upaljeni lampioni mogu se vidjeti i u Šibeniku.

 

Zagrepčani odali počast Đoletu

Kod Arene u Zagrebu večeras se također okupio veliki broj ljudi, koji su uz pljesak i Đoletove pjesme odali počast velikom kantautoru.

Od djece sve do ljudi starije životne dobi ujedinila je - pjesma. U Puli je vlak na odlasku uputio Đoletu posljednji pozdrav zviždukom...

Posljednji pozdrav zviždukom vlaka

Oprostili se i građani Sarajeva, Skopja i Beograda

Stotine građana Sarajeva, Skopja i Beograda izašle su u subotu na ulice i pjevajući hitove Đorđa Balaševića oprostile se od omiljenog glazbenika koji je u petak umro od posljedica bolesti COVID-19.

Mnoštvo se okupilo u Skopju gdje su odali počast Balaševiću ispred Univerzalne dvorane.

Sarajlije su se okupile ispred dvorane Skenderija, a njegovi lik projiciran je na pročelju vijećnice grada s kojim je Balašević (68) gajio posebne veze.

"Želim mu u ime svih Sarajlija reći: hvala ti Đole. Svojim ćeš stihovima i muzikom živjeti vječno, a ovaj te grad neće zaboraviti”, objavio je na Facebooku gradonačelnik Abdulah Skaka.

Pred Skenderijom je održan mini koncert koji je popularni RSG Radio organizirao na poticaj brojnih obožavatelja.

Uz najpoznatije Balaševićeve pjesme okupljeni su pjevali i palili svijeće te ostavljali mandarine i plišane zečeve, simbolički vezane uz jednu od njegovih najpopularnijih pjesama.

Balašević je u veljači 1998., nakon rata u BiH u Skenderij održao dva uzastopna koncerta na kojima su bilo tisuće ljudi. Nastupe je organiziralo Visoko povjereništvo UN za izbjeglice u nastojanju da ponovo poveže ljude iz različitih dijelova BiH.

Publici je tada kazao kako su ga u Srbiji upozoravali da je odlazak u Sarajevo opasan i da bi mogao biti metom atentatora.

"A ja kažem: Ako je to cijena, da dva dana budem na nišanu nekog luđaka...Oni su mogli pet godina da budu na nišanu. Eto i meni načina da bar dva dana u životu budem Sarajlija, bar po tome", rekao je Balašević.

Od legende jugoslavenske glazbene scene Beograđani se opraštaju na Trgu Nikole Pašića pjevajući uz svijeće i cvijeće njegove brojne nezaboravne hitove.

Postavili su transparent "Laku noć, dame i gospodo", rečenica kojom je Balašević uz pjesmu "Odlazi cirkus" pozdravljao publiku na kraju svojih koncerata.

Stotine svijeća, bijeli plišani zečevi i mandarine, asocijacija na hit "Neki novi klinci", dio su oproštaja od glazbenika, kantautora, pjesnika, spisatelja i umjetnika koji je svojom dogogodišnjom karijerom i tisućama koncerata obilježio desetljeća na jugoslavneskoj glazbenoj sceni, ostajući u trajnom sjećanju brojnih generacija.

Đorđe Balašević preminuo je u petak u novosadskom Kliničkom centru u 68. godini od upale pluća izazvane koronavirusom.

Gradonačelnik njegova rodnog grada Novog Sada Miloš Vučević rekao je da će dan pogreba biti dan žalosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene