Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo 10 % sa Zavoda prihvaća

Ugostitelji očajni, Hrvati ne žele sezonski posao: 'Novac je relativan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona je pred vratima, a ugostitelji ne znaju tko će je odraditi. U Hrvatskoj je nezaposleno gotovo 240.000 ljudi, no oni u sezonu - ne žele. Evo koji su razlozi.

Traže posao, ali ipak - biraju. Među 240.000 nezaposlenih u Hrvatskoj je i Ana Marija Šarić. No, ne želi biti sezonska radnica na Jadranu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S poslom u turizmu je gotovo Posljednji sezonci odlaze kući, novi će posao teško naći Slika nije dostupna Pomogla turistička sezona Nezaposlenih 308.869, oko 21 tisuću manje nego u ožujku

'Zato što je navodno prenaporno, smjene su jako dugačke i tako'.

I nije jedina. Samo 10 posto prijavljenih na Zavod za zapošljavanje prihvaća ponudu za sezonskim poslom.

'Treba mi posao u Zagrebu. Živim sama kao podstanar, na jesen bi me čekala ista priča - traženje posla tu', kaže 30-godišnja Tanja.

Neće turizam, no neće ni građevinu.

'Na zavodu ih taksativno ima. Oni su zavedeni međutim, u stvarnosti ih nema. Kada idete tražiti radnike u graditeljstvu ili u turizmu dođete do toga da radnike zovete sa Zavoda. A oni su već ili starije dobi pa ne mogu raditi ta teška zanimanja ili rade negdje na crno ili su otišli negdje van. Njih jednostavno nedostaje', kazala je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK.

Sezonaca je u turizmu i ugostiteljstvu lani bilo nešto više od 22.000. Ove godine Jadran traži i do 30.000. No, toliko ih čini se u Hrvatskoj - nema. Ipak, državi ne pada na pamet dodatno uvoziti radnu snagu.

'Za sada mene nitko nije zatražio nove kvote. Ja o tome ne znam ništa, osim iz medija. Kvote koje su odobrene su odobrene, nove nitko nije uputio zahtjev za njih', kaže ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

Konobari i kuhari su kao i uvijek najtraženiji. No, ni dobra plaća, osiguran smještaj i hrana, mnogima čini se, nisu primamljivi.

'Nudili su mi. Ali recimo, meni ne odgovara popodnevna smjena, noćnu ne bih radila jer volim spavati po noći. Zapravo novac je relativan, neki uvjeti koji su tamo osigurani debelo ih se plaća nekim drugim uvjetima, tako da meni to nije interesantno. Radije ću neko vrijeme biti bez posla. Da, čudno ali istinito', kaže Ana Marija. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene