Potraga za nestalim pomorcima u Atlantiku, među kojima je kapetan iz Hrvatske, Dino Miškić, obustavljena je te se nastavlja pasivno motrenje i analiza satelitskih snimki.

Galerija


Iako je aktivna potraga za nestalim pomorcima u Atlantiku obustavljena, nastavlja se pasivna potraga što znači da su brodovi koji idu tim područjem upućeni da obrate pažnju, a idućih šest dana analizirat će se satelitske snimke, rekao je za DNEVNIK.hr, Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Vezani članci Policija, ilustracija Policija traga za direktoricom zagrebačke tvrtke: Primila predujam za neisporučenu robu pa - nestala Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Sindikat pomoraca o fotografijama s remonta potonulog tegljača: "Ako je i pola toga točno, onda netko iz Bourbona treba završiti u zatvoru"

Današnje satelitske snimke područja Atlantskog oceana na kojem bi se mogli nalaziti pomorci s broda Burbon Rhode, na žalost, opet nisu ništa pokazale, kazao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, javlja Večernji.

"Ne znam ništa, kao ni vi. Potraga još traje, čekamo vijesti", kazao je Mario Miškić, otac kapetana za 24sata. On čvrsto vjeruje da će mu se sin vratiti.

I dalje je otvorena i akcija prikupljanja pomoći za privatnu potragu za nestalim pomorcima. Dosad je prikupljeno 81.907 eura. Ako od potrage ne bude ništa, novac će proslijediti njihovim obiteljima.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca kazao je kako je obitelj razočarana odlukom o prestanku potrage. 

"Naravno da je obitelj razočarana takvom odlukom. Ne možemo reći da nije očekivana, ali naravno da su razočarani. Sada oni svoje nade polažu na to satelitsko motrenje koje će se nastaviti kroz idućih šest dana kako je sada dogovoreno, to znači da će ipak satelitske snimke biti analizirane i ukoliko se uoči nešto što bi moglo biti od koristi uputit će se flota prema tamo da se pokuša naći te ljude",kaže Melvan. 

Unatoč svemu, kaže kako ga odluka vlasti Martiniquea nije iznenadila. 

"Ipak ova potraga traje već 16 dana, samim time kroz 16 dana to područje pretrage je postalo već golemo i jako ga je teško kvalitetno odraditi pa čak i sa flotom francuske mornarice koja je bila na terenu. Uistinu sad polažemo nade u te satelitske snimke koje bi nam možda mogle otkriti nešto više o poziciji tih splavi", rekao je Melvan. 

Potraga je dosad rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14. Na brodu su uz hrvatskog kapetana bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac.