Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potporu sabora dobili tzv. europski zakoni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon prijedloga izmjene Zakona o ustanovama, potporu saborskih zastupnika dobila su i ostala dva danas raspravljena zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s onim u EU - izmjene Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, te izmjene Zakona o biocidnim pripravcima.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić kazao je da se predloženim izmjenama Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja kani jasnije i s europskim direktivama regulirati sektor sjemenarstva i rasadničarstva, značajnog za održivu i profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Izmjenama se, rekao je, kani omogućiti nesmetano stvaranje novih domaćih i uvođenja novostvorenih stranih sorti poljoprivrednog bilja, te izgraditi sustav koji će jamčiti sigurnu i nesmetanu opskrbu tržišta sjemenom i kvalitetnim sadnim materijalom za proizvodnju hrane.

Predviđa se i da izdavanje certifikata o sjemenu i sadnom materijalu na njihovu pakiranju mogu obavljati sami proizvođači, a nadležnost za nadzor sigurnosti i utvrđivanja je li uvozni sjemenski i sadni materijal iste kvalitete kao domaći sa Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo prebacio bi se na Ministarstvo poljoprivrede.

Predložene izmjene Zakona o biocidnim pripravcima usklađuju se direktivama EU koje reguliraju stavljanje u promet i druge regulative vezane uz biocide, kao i s Zakonom o prijevozu opasnih tvari.

Saborski zastupnici podržali su i predložene dopune Zakona o ljekarništvu, kojima se u zakonsku normu pretače uredba koja je nedavno prestala važiti po sili zakona, a koja zabranjuje prijenos osnivačkih prava, odnosno privatizaciju ljekarni čiji su osnivači gradovi i županije.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Ante Zvonimir Golem kazao je da se daljnjom zabranom privatizacije tih ljekarni želi spriječiti loša dostupnost lijekova i drugih proizvoda koje distribuiraju ljekarne u urbanim područjima županija, gdje ne postoji interes za otvaranje ljekarni.

Naglasio je da se tom mjerom ne sprječava privatna praksa u ljekarničkoj djelatnosti niti njezin razvoj, već osigurati dostupnost lijekova na cijelom području županija.

Predstavnici svih klubova u raspravi su isticali da bi privatizacija županijskih i gradskih ljekarni dovela do pada ljekarničkih usluga, budući da bi se novi vlasnici koncentrirali isključivo na profit.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene