Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon prijedloga izmjene Zakona o ustanovama, potporu saborskih zastupnika dobila su i ostala dva danas raspravljena zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s onim u EU - izmjene Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, te izmjene Zakona o biocidnim pripravcima.


Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić kazao je da se predloženim izmjenama Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja kani jasnije i s europskim direktivama regulirati sektor sjemenarstva i rasadničarstva, značajnog za održivu i profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju.

Vezani članci HZZ (Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL) HZZ objavio tko više neće dobiti potporu za očuvanje radnih mjesta i rokove za poslodavce koji imaju pad prihoda Slika nije dostupna Doznajte što se mijenja...

Izmjenama se, rekao je, kani omogućiti nesmetano stvaranje novih domaćih i uvođenja novostvorenih stranih sorti poljoprivrednog bilja, te izgraditi sustav koji će jamčiti sigurnu i nesmetanu opskrbu tržišta sjemenom i kvalitetnim sadnim materijalom za proizvodnju hrane.

Predviđa se i da izdavanje certifikata o sjemenu i sadnom materijalu na njihovu pakiranju mogu obavljati sami proizvođači, a nadležnost za nadzor sigurnosti i utvrđivanja je li uvozni sjemenski i sadni materijal iste kvalitete kao domaći sa Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo prebacio bi se na Ministarstvo poljoprivrede.

Predložene izmjene Zakona o biocidnim pripravcima usklađuju se direktivama EU koje reguliraju stavljanje u promet i druge regulative vezane uz biocide, kao i s Zakonom o prijevozu opasnih tvari.

Saborski zastupnici podržali su i predložene dopune Zakona o ljekarništvu, kojima se u zakonsku normu pretače uredba koja je nedavno prestala važiti po sili zakona, a koja zabranjuje prijenos osnivačkih prava, odnosno privatizaciju ljekarni čiji su osnivači gradovi i županije.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Ante Zvonimir Golem kazao je da se daljnjom zabranom privatizacije tih ljekarni želi spriječiti loša dostupnost lijekova i drugih proizvoda koje distribuiraju ljekarne u urbanim područjima županija, gdje ne postoji interes za otvaranje ljekarni.

Naglasio je da se tom mjerom ne sprječava privatna praksa u ljekarničkoj djelatnosti niti njezin razvoj, već osigurati dostupnost lijekova na cijelom području županija.

Predstavnici svih klubova u raspravi su isticali da bi privatizacija županijskih i gradskih ljekarni dovela do pada ljekarničkih usluga, budući da bi se novi vlasnici koncentrirali isključivo na profit.