Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović potpisao je u petak dodatak dva temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima zaposlenih u javnim službama, a kasnije i sa sindikatima državnih službenika i namještenika.

Galerija Dubravko Jagić, Sindikat Policije Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Dubravko Jagić (Foto: Dnevnik.hr) Dubravko Jagić (Foto: Dnevnik.hr) +0 Josip Aladrović

"Potpisali smo dodatak dva temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, onako kako smo se na prethodnom sastanku dogovorili, s odgodom povećanja plaća od dva puta po dva posto od 1. lipnja i 1. listopada", rekao je ministar Aladrović.

Vezani članci Slika nije dostupna Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja o mogućnosti štrajka: "Zadnji put kad nas nisu shvatili ozbiljno..." Krešimir Domjančić U Pošti intervenirala i policija: "Evo, jedan je na šalteru predočio potvrdu da trenutno ima koronu"

Pohvalio je sindikate koji su sudjelovali u pregovorima, naglasivši kako su pronašli kompromisno rješenje.

"Pokazali su sklonosti i empatiju za ostale sektore u našem gospodarstvu odričući se do kraja godine povećanja plaća. Ovo je jedna dobra društvena poruka, i nešto što jamči sigurne i kvalitetne pregovore kasnije kada se formira neka nova Vlada", kazao je Aladrović.

"Ovaj potpis ugovora jamči određena prava i sigurnost na određeno vrijeme za obje strane, što će nam donijeti budućnost to ćemo vidjeti", smatra Aladrović.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem složila se s ministrom Aladrovićem da su sve strane postupile odgovorno te da su složili dobru platformu za buduće pregovore.

"Svaka Vlada koja dođe svjesna je da smo ovaj kolektivni ugovor potpisali u izmijenjenim gospodarskim okolnostima i da smo složili osigurač za svoja materijalna prava. I na jesen, ukoliko će biti i lošija gospodarska situacija, i ovisno o Vladi, sindikati su osigurali svoja prava. Bilo kakvo raskidanje kolektivnih ugovora na jesen bilo bi pravno nasilje Vlade", ustvrdila je Šprem.

Naglasila je da su sindikati zaposlenih u obrazovanju osigurali da na snazi ostane "sve što su krvavo izborili" najduljim štrajkom u hrvatskoj povijesti.

Dodatak kolektivnom ugovoru parafirali i državni službenici i namještenici

Potpis na ugovor stavili su i sindikati državnih službenika i namještenika.

"Održali smo danas četvrti sastanak s predstavnicima sindikata državnih službenika i namještenika. Ono čemu smo se nadali, što smo i očekivali, postigli smo kompromis, jednak kao i sa javnim službama. S ovim zatvaramo poglavlje pregovora koje sada ostaje iza nas. U ponedjeljak očekujemo potpisivanje nakon odobrenja Vlade", rekao je Aladrović nakon sastanka.

Ponovio je da je potpisan isti dodatak kao i sa javnim službama, gdje se odgađa povećanje plaće koje je bilo najavljeno za 1. lipnja te 1. listopada.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar kazao je kako su se odlučili za potpis jer smatraju da trebaju biti sudionici procesa kako bi ostvarili obveze i zadaće prema svojim članovima.

"Na taj način smo kontrolirali štetu. Nismo prepustili nekoj novoj Vladi nakon izbora da nas pozove i da nam uzme sve. Dali smo u ovom trenutku određenu žrtvu, suosjećamo sa svima, mi smo dio naroda i živimo s njime. Smatramo da je naša pozicija puno bolja", istaknuo je Lončar.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković također je izjavila da su tijela sindikata odlučila prihvatiti ponudu Vlade.

Izrazila je nadu da će i dalje s Vladom pregovarati kao dobar socijalni partner.

"Da ćemo na jesen s novom Vladom sjesti za stol da definiramo koji su sve problemi u državnim službama, da se osvrnemo ne samo na male plaće, nego na sve uvjete rada, materijalna prava, da se status državnih službenika poboljša i da se ne dovodimo u situaciju da pregovaramo samo o suspenziji osnovice i božićnice, jer je problem u državnoj službi puno dublji", kazala je Šušković.

Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić rekao je da se članstvo njegovog sindikata odlučilo na potpisivanje dodatka, što su i iznjeli pred Vladu te parafirali dodatak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju