Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Ljubljani je u srijedu popodne potpisan zajednički zapisnik hrvatsko-slovenske komisije za vodoprivredu kojim su riješene dileme oko tehničkih detalja obnove protupoplavnog nasipa na lijevoj strani rijeke Mure kod Hotize.


Tako će se radovi na obnovi nasipa nastaviti već u četvrtak, potvrdio je nakon sastanka međudržavne komisije za vodoprivredu u Ljubljani državni tajnik za vodoprivredu Zdravko Krmek.

Vezani članci Uvala Mrtvaška - 3 I dalje bez rješenja za stanovnike Ilovika: "Oni se bore za svoj džep, a mi se borimo za svoj život" Slika nije dostupna Slovenija ometa dogovor o Muri

- Zadovoljni smo da je zapisnik potpisan, a najzadovoljniji mogu biti ljudi uz Muru jer će nakon dvadesetak godina dobiti nasip koji će ih štititi od visokih voda, rekao je državni tajnik za
vodoprivredu Zdravko Krmek nakon sastanka s državnim tajnikom u slovenskom Ministarstvu za okoliš i prostor Markom Starmanom, s kojim je i potpisao zapisnik.

Očekuje se da će nasip od Kota do Hotize biti završen u roku 90 dana, što je ovisno i od vremenskih uvjeta, rekao je Krmek.


Dodao je da današnje potpisivanje zapisnika znači potvrdu odluka dviju vlada o zajedničkoj obnovi nasipa na lijevoj strani Mure u zajedničkom konzorciju jedne slovenske i hrvatske tvrtke.

U Ljubljani je tijekom sastanka potvrđena projektna dokumentacija za nasip koji se nalazi u okviru hrvatskog katastra, kao i tehničko rješenje za spomenuti nasip, a budući da će on biti u dosadašnjim gabaritima i neće se širiti, neće biti potrebni dodatni upravni akti, odnosno izdavanje građevinske dozvole niti će se od vlasnika susjednih parcela vršiti otkup zemljišta.

Suzdržanost slovenske strane u vezi sa spomenutim pitanjima bile su razlogom što dogovor nije postignut na prekinutom sastanku mješovite komisije za vodoprivredu, koju su hrvatski i slovenski predstavnici imali krajem prošlog tjedna u Stubičkim Toplicama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju