Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Povrati poreza građanima u posebnom postupku bit će izvršeni do kraja svibnja.

Porezna uprava (PU) izvijestila je u srijedu da očekuje da će većina povrata poreza građanima po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2024. godine, dok će po obračunu u redovnom postupku započeti tijekom lipnja.

Povrati će se izvršavati onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat i to prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja, dodaju iz PU.

Za većinu građana se provodi posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, a po službenoj ga dužnosti provodi Porezna uprava na osnovu podataka o ostvarenom ukupnom godišnjem dohotku. No, dio poreznih obveznika obvezan je podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak za proteklu godinu (obrazac DOH), i u tom su redovnom postupku dužni prijavu za 2023. podnijeti najkasnije do 29. veljače ove godine.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Istrage u tijeku Bizarne krađe u dijelu Hrvatske: Za što su lopovima trebali jelena i crkveno zvono?

Obveznici podnošenja godišnje porezne prijave su fizičke osobe koje su tijekom 2023. ostvarile dohodak od samostalne djelatnosti i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga (npr. djelatnosti obrta i dr.) te porezni obveznici - rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji su, prema posebnom zakonu, ostvarili kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi i to neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi, napomenuli su iz Porezne.

Ujedno, iz PU procjenjuju kako će broj prijava te iznos povrata poreza na dohodak za 2023. godinu biti u okvirima prošle godine.

Pritom su iznijeli podatke da je na području Hrvatske na kraju prošle godine za ukupno 787.469 poreznih obveznika – građana proveden je poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu. Kod ukupno 704.992 poreznih obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 259,5 milijuna eura, dok je kod 70.315 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 16,77 milijuna eura. Kod preostalih 12.162 obveznika nije bilo razlike za povrat ili uplatu poreza i prireza na dohodak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promocija 300.000 eura za novi slogan hrvatskog turizma: Već je trebao biti tu, ali nekako je sve ''pomalo'' - zašto?

Nadalje, ukupno 68.765 poreznih obveznika podnijelo je godišnju poreznu prijavu za 2022. godinu u redovnom postupku, pri čemu je ukupno 22.124 poreznih obveznika utvrđena razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 16,15 milijuna eura, dok je kod 24.084 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 40,6 milijuna eura. Kod preostalih 22.557 obveznika nije bilo razlike za povrat ili uplatu poreza i prireza na dohodak.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu ukupno je 181.146 poreznih obveznika - mladih osoba ostvarilo pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 69.305 osoba do 25 godina života u iznosu od 48,5 milijuna eura, odnosno 111.841 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od 68,44 milijuna eura, naveli su iz PU.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene