Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno upozorenje

Najopasnija droga na tržištu u ovom trenutku je i najjeftinija: "Dovoljno je nekoliko zrnaca da uzrokuje smrt"

Aktualno Galerija Droga - 4 Droga - 4 Foto: Vijesti u 17 Droga - 3 Droga - 3 Foto: Vijesti u 17 Droga - 2 Droga - 2 Foto: Vijesti u 17 Droga - 1 Droga - 1 Foto: Vijesti u 17 +3 Droga - 1 Galerija 1/8 >>
Lani je evidentirano 16 posto više prekršaja Zakona o suzbijanju zloporabe droga nego godinu prije, no brojke još nisu dostigle rekordne predpandemijske godine.

Sve je više slučajeva korištenja fentanila, takozvane zombie droge, trenutačno najopasnije i najjeftinije na tržištu.

Bilo u obliku šprice, flastera ili šarenih pilula, fentanil, je već u Hrvatskoj. Iako se ovdje ne proizvodi, policija je pronašla više od 70 pošiljiki s tom drogom, a naručuje se preko interneta.

''Problem kod fentanila je taj što je lako ga proizvesti, lako ga je prokrijumčariti, a samo prašina, udisanjem primjerice kuverte u kojoj je nekoliko miligrama uzrokuje trovanje i smrtnu posljedicu'', upozorio je voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović.

''Dobijete paralizu pluća i umrete. Koristi se kao anestetik u veterinarstvu, ali u zadnje vrijeme zbog izuzetne jeftinoće izuzetno je raširen u nekim državama Sjeverne Amerike", dodao je.

Pročitajte i ovo Kamion se zabio u kuću kod Vinkovaca Dvije osobe ozlijeđene Kamion sletio s ceste i uletio u dječju sobu: Policija objavila detalje teške nesreće

50 puta je jači od heroina i čak 100 puta od morfija, a smrtonosna doza može se prenijeti i preko znoja osobe koja se predozirala.

I dok je fentanil relativno nova droga, u Hrvatskoj još nismo riješili problem ni sa starima.

''Po našoj prevalenciji kokaina, po našoj prevalenciji amfetamina, jednostavno smo ispred europskog prosjeka i ulazimo u nekoliko prvih zemalja po prevalenciji konzumacije određene droge u zadnju godinu dana'', upozorio je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Općenito, droge je više nego u koroni, pokazuju i otpadne vode, a najčešće se konzumira kanabis, naime, kako objašnjava Rastović: ''Kanabis je otprilike 70 posto problematike, ali kokain izuzetno brzo raste i amfetamin, odnosno kemijske droge zbog jednostavnog razloga što je jako jeftin, velika je proizvodnja na području zapadne Europe.''

Pročitajte i ovo Ilustracija Mnogima nije lako Nestašica važnih lijekova u Hrvatskoj: Pacijenti imaju nekoliko mogućnosti

Najopasnija droga na tržištu u ovom trenutku je i najjeftinija. Od jednog grama fentanil praha može se napraviti čak 600 doza za konzumaciju. Svaka može biti smrtonosna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene