Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Uskoro stiže povrat poreza na račune oko 150 tisuća mladih, ali ne samo njima

Ilustracija - 1
Ilustracija - 1 Foto: Getty Images
Prva rješenja za povrat poreza ove godine mogla bi stići već početkom sljedećeg mjeseca. U isto vrijeme sjedat će i novac na račune onih koji na povrat imaju pravo. Iz Ministarstva financija poručuju - povrati poreza mladima bit će isplaćeni do kraja svibnja. Ostali će morati malo pričekati.

Ove godine povrat poreza dobit će više od 150 tisuća mladih. Vrijednost povrata poreza mladima veća je od 90 milijuna eura, a uplate na njihove račune počinju u svibnju, priopćeno je iz Ministarstva financija.

Prosječan povrat poreza po osobi bit će 590 eura. Na stranicama Porezne uprave svaka osoba uz ključne podatke može informativno izračunati iznos svojeg povrata poreza, a posebno je istaknut izračun za mlade.

Iz ministarstva poručuju da su svi mladi do dobi do 25 godina koji su zaposleni na ugovor o radu u potpunosti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak. Njima će na račune sjesti kompletan iznos poreza na dohodak koji je poslodavac uplatio za njih u prošloj godini.

Ilustracija - 1 Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

Oni malo stariji, u dobi od 26 do 30 godina, dobit će na svoj račun povrat u iznosu polovice uplaćenog poreza na dohodak.

Poreznici očekuju da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za prošlu godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja ove godine.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Ostalima povrat u lipnju

Očekuje se da će, osim 150 tisuća mladih, povrat poreza na dohodak u 2022. dobiti i oko 520 tisuća građana, poreznih obveznika. Povrati više plaćenog poreza i prireza za porezne obveznike iz redovnog postupka započet će tijekom lipnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijevara Porezna poslala važno upozorenje građanima

Za većinu građana provodi se posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, a po službenoj ga dužnosti provodi Porezna uprava na osnovu podataka o ostvarenom ukupnom godišnjem dohotku.

Povećan iznos primitka za uzdržavanog člana

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak koje su krajem prošle godine stupile na snagu povećan je iznos primitka do kojeg se neka osoba može smatrati uzdržavanim članom - s 15 na 24 tisuće kuna, a to se već primjenjuje u postupku godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu.

Ilustracija - 1 Ilustracija - 2 (Foto: Getty Images)

Ako su roditelji/uzdržavatelji na svoju poreznu karticu do kraja veljače ove godine prijavili dijete/uzdržavanog člana koji je ostvario primitke do 24 tisuće kuna, ostvarit će pravo na uvećani osobni odbitak za 2022.

Oni roditelji/uzdržavatelji koji nisu sa svoje porezne kartice odjavili uzdržavanog člana/dijete koje je ostvarilo primitke do 24 tisuće kuna, pri utvrđivanju godišnjeg dohotka u posebnom postupku, roditelju/uzdržavatelju priznat će se pravo na uvećani osobni odbitak za cijelu 2022. godinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija povrat poreza Dobro provjeravajte e-mailove: 34-godišnjak samo tako ostao bez više od 4000 eura

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene